Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Google kan gå fem ganger raskere

En ny søkealgoritme kan gjøre verdens mest populære søkemotor opptil fem ganger raskere, mener forskere ved Stanford-universitetet.

Google
Problemet med dagens algoritme er blant annet at systemet indekserer alle linker – uansett om de henviser til dokumenter på nettstedet de ligger på eller til eksterne steder.

Mest interne linker

I følge Stanford-temaet som jobber med saken er 80 prosent av linkene interne. Ved å avdekke slike lenker og «lime» dem sammen før man søker på hele verdensveven, sparer man svært mye tid.

En annen teknikk er å overse døde linker og sjeldent oppdaterte ved nye søk. Bare dette gir en effekt på 50 prosent, mener forskerne.

Forenkling

Endelig kan man senke nøyaktighetskravet og «lure» søkemotoren til å tro at nettet er mindre komplisert oppbygd enn det er. Treffsikkerheten går noe ned, men ikke drastisk. Her sparer man også 40-50 prosent.

Stanford-forskeren Sepandar Kamvar sier til New Scientist at de også jobber med en større grad av individuelt tilpassede søk. Men en god løsning vil kreve at søkemotoren går ca. ti ganger raskere enn i dag.

Stikkord: internett