Hopp til navigasjon Hopp til innhold

DVD-kopiprogram kan bli stoppet

Med det populære programmet DVD X Copy fra 321Studios kan du ta kopier av kommersielle DVD-filmer. Nå kan det bli forbudt.

DVD X Copy
Filmindustrien er i full gang med å prosedere sin sak mot det lille softwareselskapet 321Studio i et rettslokale i San Francisco. Det ser ut som de kan ha mer hell med seg denne gangen enn i DVD-Jon-saken.

Overbevist på forhånd

Dommeren Susan Illston sier nemlig at hun har latt seg overbevise av to tidligere saker om at den såkalte DMCA (Digital Millenium Copyright Act) gjelder i denne saken. Den ene er den berømte saken mot den russiske hackeren Dimitri Sklyarov og hans Elcomsoft, som leverte programvare som cracket nøkler til beskyttete e-bøker i Adobes Acrobat-format.

Den andre er en sak som filmindustrien reiste mot hackerpublikasjonen 2600, som offentliggjorde linker til kode som setter folk i stand til å ta kopier av opphavsbeskyttede DVD-plater – blant annet Jon Johansen-programmet deCSS.

Denne saken endte med dom, og 2600 måtte fjerne alle henvisninger og lenker til koder og programvare som irriterte filmindustriens organisasjonen Motion Picture Association of America (MPAA)

I saken mot Acrobat-hackeren ble tiltalen frafalt. Men dommeren avviste forsvarerens argumentasjon om at DMCA-loven ikke gjaldt i dette tilfellet.

Forsiktig pessimisme

EFF (Electronic Frontier Foundation), som også denne gangen jobber intenst for at folk skal få lov til å ta lovlig sikkerhetskopi av filmer de faktisk har kjøpt, er relativt pessimistiske.

– Vi visste at vi kom til å starte med en tøff barriere med de forrige avgjørelsene, sier EFF-talskvinne Wendy Seltzer til Wired.com.

Dersom rettsaken ender med dom i 321Studios disfavør, blir programmet DVD X Copy og luksus-versjonen DVD X Copy Plus etter alt å dømme trukket tilbake fra markedet. Programmet selges via selskapets nettsted, og har oppnådd stor utbredelse.

Stikkord: lydogbilde, programvare