Hopp til navigasjon Hopp til innhold

B&O med «digital» høyttaler

Bang og Olufsens nye høyttaler tar signalet rett fra koaksialutgangen som finnes på de fleste CD- og DVD-spillere.

Bang & Olufsen Beolab 5
Den takler også analoge signalkilder, men lyden blir da gjort om fra analog til digital før den kommer ut av høyttalerne som høyst analoge lydbølger.

Ikke de eneste

Selv om det på ingen måte er vanlig, er Bang & Olufsen ikke de første som bruker dette prinsippet. Philips gjorde det en gang på 1980-tallet, men skrinla prosjektet etter et par modeller. Britiske Meridian leverer høyttalere med samme prinsipp – flere av dem til langt mer penger enn Bealob5s prislapp på lite lavtlønnsvennlige 114 000 kroner. Også tyske Canton forsøkt seg med digitale løsninger i sine høyttalere.

2500 watt!

Fordelene med å beholde signalet digitalt så langt det går er åpenbare. Du unngår forvrenging, støy og farging av lyden. Det som kommer ut, er det samme som ligger på CD-plata.

BeoLab 5 har også forsterkere innebygd, i tillegg til DA (Digitalt til analog) og AD (analogt til digitalt) konvertere. Og du kan spille høyt. Her er det til sammen 2500 watt å ta av!

Rom-korrigering

Den digitale teknologien gir også mulighet til å tilpasse lyden til rommet. Står en av høyttalerne kan stå i hjørnet, mens en annen står midt ute på gulvet – risikerer man at de låter totalt forskjellig. Dette kan rettes opp via DSP (digital signal processing)-kretsløpene i høyttaleren.

Ved å trykke på toppen av de ene høyttaleren kalibreres begge automatisk, ved hjelp av sinustoner og mikrofoner.

I tilegg er diskantelementet montert i en spredelinse, slik at lyden ikke faller sammen når du beveger deg vekk fra midten og rundt i rommet.

I pose og sekk?

Utseendet vil det nok ta tid å venne seg til for den som er vant til store, svarte bokser. BeoLab 5 ser ut som en kulisse fra science fiction-klassikeren «Metropolis». Men i følge B&O har denne gang teknikerne hatt føringen, og ikke designeren Davis Lewis.

Med BeoLab 5 tar Bang & Olufsen sikte på å nå både hifi-frikere som tradisjonelt har vært skeptiske til lyden i deres produkter og design-frikere som hater bokser og ledninger. Det blir spennende å se om de lykkes..

Stikkord: lydogbilde