Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Nett-kringkasting med iTunes 4

Med Apples nye musikkprogram iTunes 4 kan du kringkaste musikk til hele verden. Det var neppe tilsiktet.

Apple iTunes
Tidligere versjoner av iTunes har vært brukt til å dele musikk, først og fremst gjennom tjenesten iCommune.

Nå er imidlertid et annet nettsted oppe og går med tilbud for brukere av iTunes 4. Spymac.com tilbyr brukerne å kringkaste (streame) sin musikk, til glede for andre.

Begrensninger

Det går imidlertid ikke an å kringkaste filer kjøpt i Apples virtuelle platebutikk, som åpnet for to uker siden. Det er også andre begrensinger. Maksimalt fem personer om gangen kan koble seg til musikkfilene man deler. Og ledig båndbredde må være den samme som bitraten til filene.

– Bare til privat bruk

Musikkdeleingen var i utgangspunktet ment for lokale nettverk, gjennom Apples Rendezvous-protokoll. Men den fungerer også med TCP/IP-protokollen, som brukes på Internett.

Apple har nektet å kommentere tjenesten, ut over at delingen av musikk bare er ment til privat bruk.

Klappjakt

Platebransjen har drevet klappjakt på fildelingstjenester, og har klart å strupe flere av dem. De mest kjente eksemplene er Napster og Kazaa. Det var derimot Apple som klarte å stoppe iCommune. De var borte en stund, men er nå oppe og går igjen.

Hvordan det går med Spymac, gjenstår å se. Rent juridisk kan det å kringkaste musikk stille seg annerledes enn å gjøre musikk tilgjengelig for nedlasting.

Stikkord: internett, programvare