Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ericsson-spion risikerer livstid

Tre tidligere Ericsson-ansatte må torsdag møte i retten siktet for spionasje eller medvirkning til spionasje. De tre ble arrestert i november i fjor.

Industrispionasje
De tre jobbet alle i Ericssons utviklingsenhet, men skal ikke ha innehatt høyere stillinger. En av de tre er siktet for spionasje og industrispionasje, mens de andre to er siktet for medvirkning.

Tatt på fersken

Hovedmannen, 46 år gamle Afshin Bavand, ble pågrepet mens han snakket med en russisk agent. Agenten, som ikke er identifisert, ble ransaket. Politiet fant Ericssondokumenter og 4.000 dollar på mannen.

Truer rikets sikkerhet

Dersom Bavand blir funnet skyldig risikerer han livstid. De andre to, 44 år gamle Mansor Rokkgireh og 40 år gamle Alireza Rafiei Bejarkenari, risikerer fengesel i fire til fem år, sier aktor i saken, Thomas Lindstrand. Alle de tre er svenske statsborgere.

Dersom disse opplysningene er kommet ut er det min oppfatning at det vil true rikets sikkerhet, sier Lindstrand.til Associated Press.

Avdramatiserer

Men Ericssons talsmann Henry Stenson sier de tre jobbet med komersielle mobiltelefonnett, og ikke innenfor Ericssons forsvarsdivisjon.

– Hovedtiltalte har utlevert bedriftshemmeligheter, men ikke av en slik karakter at det vil skade våre kunder om det kommer ut, sier Stenson. Det kalde krigen er over, men det er åpenbart fortsatt interessant å samle informasjon, sier han.

Utvist

Sverige valgte etter arrestasjonen av Bavand å utvise to russiske diplomater. Russerne svarte i kjent stil med å utvise to svenske diplomater fra Russland.

Annonse