Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: Canon BJ i70

Canons nye BJ i70 er en estetisk nytelse som i tillegg gir knallgode utskrifter – uten en eneste kabel.

Markedet for reiseskrivere er begrenset. For det første er det ikke alle som har behov for å ta utskrifter når de er borte fra kontoret. Og de som har det løser gjerne problemet ved å overføre filen til en lokal maskin tilknyttet en skriver på stedet de besøker. For det andre blir det mobile kontor mindre mobilt jo mer du må drasse med deg.

Det er kanskje en av årsakene til at det finnes så få reiseskrivere på markedet i dag. Og de få som finnes har gjerne vært på markedet noen år. Med den raske utviklingen av blekk- og dyseteknologi er de blitt hengende etter. Blekkpatronene er små og dyre, utskriftene går treeeegt, og kvaliteten på utskriftene har vært så som så.

Det er i dette markedet Canon nå skal kjempe om en posisjon for sin nye BJ i70. skriveren erstatter BJC85, som kom på markedet rundt årtusenskiftet.

Ikke minst

Størrelsesmessig er ikke dette den minste blekkskriveren Canon har levert. Faktisk er BJC 50/55 langt mindre enn det i70 er. Men når det kommer til ytelse er den nye i70 milevis foran. Hastighet, utskriftskvalitet og design er tre områder der i70 kan måle seg med det meste av skrivebordsskriverne. I virkeligheten dreier det seg om en fotoprinter som kan klare kantløse utskrifter.

Infrarød

Denne skriveren støtter i likhet med forgjengeren IrDA, slik at du ikke er avhengig av å ha kabel med deg når du skal kjøre utskrifter. Men om du vil skrive ut fotografier er det like vel å foretrekke. Tilkobling via USB gir raskere overføring av bildet fra maskin til skriver og sparer deg for en del venting. Vi savner imidlertid bluetooth for raskere og enklere trådløse utskrifter.

Den forrige modellen hadde en Ir-port som kunne svinges ut. Det har ikke v.70, og dermed har du ikke den samme fleksibiliteten i forhold til plassering av Ir-enheten som sender utskriften til skriveren.

Ikke SÅ kjapp

Å skrive ut et fotografi i A4-format tar i følge Canon 58 sekunder. Vi testet selv om fant at når 58 sekunder var gått hadde skriveren ennå ikke begynt å skrive. I stedet hakket og surret det i ennå et halvt minutt før skriveren trakk inn papiret å begynte å gjøre jobben sin. Deretter gikk det ennå drøyt tre minutter før bildet var ferdig skrevet ut.

Det første bildet tar alltid litt ekstra tid (dysene renser seg osv.) så vi forsøkte en gang til. Tiden fra vi trykket «Print» til utskriften var ferdig ble da tre minutter og førtifem sekunder.

Vi skrev ut fra Windows utskriftsveiviser på matt fotopapir og med kantløs utskrift. Skriveren var koblet til via USB.

Det skal være mulig å skrive ut opptil 13 sider i minuttet i sort hvitt, og 9 sider i minuttet kombinert tekst og grafikk. Her er det imidlertid mange faktorer som spiller inn, og kjøper du en skriver først og fremst for å få raske utskrifter er ikke i70 det rette valget.

Små patroner

Blekkøkonomi er et hett tema i forbindelse med valg av skriver. I så måte har Canon alltid kommet godt ut, med relativt rimelig blekk og separate fargepatroner. På i70 finner du bare to nokså små blekkpatroner, en for sort og en for farge. Patronene er imidlertid betydelig større enn de som satt i BJC 50/85, og med bedre dyseteknologi blir det mindre overflødig blekk på utskriftene.

Patronene er små og går raskt tomme om du skriver ut bilder til fotoalbummet.

Like vel er ikke i70 noen økonomimodell. Fargepatronen skal holde til 100 sider (gjelder et bestemt forhold mellom tekst og grafikk, og ikke fargebilder) mens den sorte patronen skal holde til ca. 390 utskrifter.

Høy oppløsning, klare farger

Bildeoppløsningen er på opp til 4.800×1.200 dpi. Skriveren plasseer med andre ord 4.800 dråper ved siden av hverandre over en avstand på 2,54 cm (1 tomme). Hver dråpe er på 5 pikoliter.

Skriveren er også utstyrt med Exif Print fargehåndtering som skal sikre naturtro gjengivelse av fargene når bildet er tatt med et kamera som støtter Exif Print.

Kvaliteten på tekst og bilder skrevet ut på denne maskinen kan sammenlignes med langt større maskiner.

OBEX

En annen morsom detalj ved denne skriveren er støtte for OBEX. Du kan med andre ord skrive ut direkte fra en mobiltelefon med Ir-port. Knipser du et bilde med mobiltelefonen kan du skrive det ut med det samme, og har du batteripakke på printeren (ekstrautstyr) er du ikke avhengig av eksterne strømkilder.

Du kan også skrive ut direkte fra et Canon digitalkamera eller fra en PDA (lommedatamaskin) uten å gå veien om en PC.

Skriveren leveres med en rekke nyttige tilleggsprogrammer for bildebehandling og utskrift.

Noen lommeskriver er det ikke, men den er liten nok til å ha i bilen eller i kofferten når du er ute og reiser.

Batteri

Batterikapasiteten er ca. 450 sider og sammen med batterisettet følger en ladestasjon (dock) som i tillegg til å ta seg godt ut på skrivebordet også gjør det enkelt å ha skriveren stående klar til å bli tatt med ut i felten.

Skriveren måler 31×17,4×5,2 cm. Den er med andre ord bare en centimeter bredere enn lengden på et A4-ark.

Praktisk i bruk

Reiseskrivere er kanskje et nisjeprodukt, men vi må innrømme at vi har hatt mye nytte av å kunne skrive ut dokumenter også utenfor hjem og kontor. Blant annet er det greit å kunne dele dokumenter under møter, skrive ut utkast eller levere referater med det samme et møte er slutt. At i70 også skriver bilder gjør at du kan levere fra deg dokumenter med et profesjonelt preg.

Veiledende pris på skriveren er kr. 2.495,-Batteripakke med ladestasjon koster 1.595,- mens batteri uten ladestasjon koster 1.195,-

Leverandør: Canon Norge AS

Stikkord: generell test, Maskinvare, testprodukt