Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Søksmål kan drepe Linux

Selskapet SCO utvider nå sitt søksmål mot Linux-miljøet. Dersom de vinner fram, kan det bety kroken på døra for pingvinen.

Dell linux
Linux- og UNIX-leverandøren SCO hevder at mye Linux-kode er kopiert linje for linje fra opphavsbeskyttede UNIX-systemer.

Selskapet har tidligere bebudet at de saksøker IBM for å ha stjålet UNIX-kode fra deres UnixWare-system. Nå går de ett skritt lenger, og hevder at selve fundamentet for Linux er basert på simpelt tyveri.

– Koden er helt lik

I en artikkel på nettstedet News.com går SCO-sjefen Darl McBride kraftig ut mot Linux-miljøet.

– Vi har funnet tilfeller der linje for linje i Linux-koden er helt lik vår UnixWare-kode, sier han.

Vil hindre bevisforspillelse

McBride vil ikke komme med ytterligere detaljer, slik Linux-folket har krevd. Han mener det vil hjelpe de aktuelle Linux-utviklerne å slette bevis ved å ta vekk strengene i koden som skal være identiske med beskyttet UNIX-kode.

Kan felle Linux

Skulle McBride og SCO nå fra i det amerikanske rettssystemet, kan det bety kroken på døra for svært mange av de Linux-produktene som brukes i dag. Hele idéen med Linux er bygd på tillit. Skulle det vise seg at noen har brutt denne tilliten ved å stjele beskyttet kode, kan Linux raskt bli uaktuelt som alternativ for næringsliv og offentlig virksomhet.

Det hører med til historien at SCO leverer flere åpne Linux-produkter i tillegg til sine beskyttede UNIX-produkter.

Stikkord: linux, programvare