Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Naturfenomen på nettet

Onsdag 7. mai passerer planeten Merkur over solskiven. For første gang på 30 år kan dette fenomenet observeres fra Norge.

Foto: SOHO NASA/ESA
Men å se den lille sorte prikken mot solskiven med det blotte øye kan du bare glemme. For å se begivenheten trengs spesielle instrumenter. Slike instrumenter er det heldig vis andre som har.

Live på Internett

Du kan følge begivenheten live på Internett ved å logge deg inn på www.astronomi.no, der det fortløpende legges ut bilder fra begivenheten. Bildene blir tatt fra en rekke steder i Norge, slik at du ikke skal gå glipp av begivenheten om det skulle være vanskelige værforhold denne dagen.

Samtidig vil du kunne observere uvanlig store solflekker, sier Dr. Pål Brekke, forsker tilknyttet SOHO-prosjektet ved European Space Agency.

Grafisk fremstilling

Selv om det kan være spennende å følge det hele live, så er det liten grunn til å vente seg noen store overraskelser. Forskerne vet allerede det meste om hvordan det vil ta seg ut, og har laget en grafisk fremstilling av hvordan det hele tar seg ut sett fra rommet. Denne fremstillingen finner du her.

Slik tror forskerne det vil ta seg ut, sett fra rommet. Den lille sorte prikken foran solen er altså planeten Merkur. Selv om planetens skygge treffer jorden blir det ikke akkurat mørkt…

Passasjen er den første av i alt tre store astronomiske begivenheter i Norge i mai.

SOHO skjermsparer

Allerede i dag kommer Merkur inn i synsfeltet til att av teleskopene på romsonden SOHO, så det er mulig å følge planetens ferd frem til den kommer inn foran solskiven.

Det er også mulig å følge begivenhetene i rommet i tilnærmet sanntid ved å laste ned denne skjermspareren fra NASA/ESA.

ESA har sendt ut en pressemelding om begivenheten. Denne finner du her.

For ordens skyld minner vi om at du kan skade synet om du forsøker å se dette fenomenet uten riktig beskyttelse. Å følge begivenheten på nettet er imidlertid helt trygt!

Stikkord: internett