Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– P2P ikke verre enn videospiller

Fildelingstjenester er ikke vesensforskjellig fra videospillere eller kopimaskiner. Det hevder en ny oppsiktsvekkende amerikansk rettskjennelse.

Piratfilm
Grokster og Streamcast, selskapet bak fildelingstjenesten Morpheus, fikk dommer Stephen Wilsons medhold i den federale retten i Los Angeles.

Selskapene sto ovenfor tynge søksmål fra platebransjen og filmindustrien, men retten slo fast at de ikke kunne stilles ansvarlige for hva brukerne gjorde med fildelingsprogramvaren som ble stilt til rådighet, skriver CNet News.

– Forsvareren selger programvare som brukerne benytter til både lovlig og ulovlige formål. I så måte er ikke Grokster og StreamCast vesentlig forskjellig fra selskaper som selges videospiller eller kopimaskiner, som begge kan brukes til å bryte opphavsrettigheter, heter det i Wilsons erklæring.

Ikke ansvarlig for bruken

Det ble lagt særlig vekt på at verken Grokster eller Streamcast hadde mulighet til å kontrollere eller regulere nøyaktig hva brukerne bestemte seg for å gjøre med programvaren – selv om dette skulle være piratkopiering i stor stil.

– For å være juridisk ansvarlig, måtte forsvareren ha hatt spesifikk kjennskap til hvert enkelt overtramp på opphavsrettighetene, og ha hatt mulighet til å gjøre noe med det, slår Wilson fast.

Det forventes at plate- og filmbransjen vil anke dommen.

Stikkord: fildeling, internett