Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Gjem adressen – unngå spam

Det er mulig å unngå søppelmail. Du må bare leve med en klønete e-postadresse og et ganske paranoid forhold til nettet.

spam kar
Den amerikanske organisasjonen Center for Democract and Technology har eksperimentert med hundrevis av forskjellige e-postkontoer med mål om å finne svaret på hvorfor noen mennesker opplever å få tilsendt smertefulle mengder spam, mens andre synes å være skånet fra de verste utsendingene.

Web-eksponering er verst

CDT mener å ha kartlagt hva slags oppførsel på nettet som fører til at man blir oppført på ekle mailinglister uten å ha bedt om det.

Den aller mest effektive måten å tiltrekke seg spam på er å ha mailadressen sin klart synlig på offentlige og mye besøkte websider. Ikke fordi lugubre markedsføringsfolk surfer rundt etter mailadresser – men fordi markedsfolka har skaffet seg avanserte søkeprogrammer som gjør nettopp denne jobben for dem. Spammere benytter seg nemlig gjerne av «roboter» eller såkalte «spider»-programmer som på egen hånd søker rundt på nettet etter e-postadresser.

Anti-spam tips

Basert på resultatene i undersøkelsen gjøres følgende anbefalinger til de som vil leve så spamfritt som mulig:

  • Ha en ekstra mailkonto eller to som du kan bruke når du kommer opp i situasjoner hvor det kreves at du må oppgi e-postadressen din, og du egentlig ikke har lyst.
  • Ikke la din primæradresse bli eksponert i diskusjonsfora eller andre offentlige webområder. Særlig ikke på bunnen av hjemmesider.
  • Insisterer du likevel på bruke din sjefsadresse, kan det hjelpe å forkle den. For eksempel kan «[email protected]» elegant omskrives til «balle at klorin dot com». Eventuelt kan man benytte en sexy omskriving til numerisk HTML: «[email protected] klorin& amp;#46;com».
  • Kryss aldri av for «jeg gir tillatelse til at e-postadressen min benyttes til…» når du klikker deg gjennom lisensavtaler eller registreringer. Sjekk også med arbeidsgiver og kontoleverandør om disse har for vane å spre adressen din til tredjeparter.
  • Bruk spamfilter. De fungerer ikke perfekt, men kan hjelpe betraktelig på å redusere mengden uønsket søppel.
  • Ha en lang e-postadresse. «[email protected]» vil ha lettere for å havne på listene til en automatisk e-postlistegenerator enn «[email protected]»

For lese mer om funnene fra CDTs spam-prosjekt, se www.cdt.org

Stikkord: internett