Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Piratkopiering er ikke meningsytring

En domstol i USA har stadfestet at Verizon må oppgi navnene på to Internett-abonnenter som ulovlig la ut musikk til nedlasting.

RIAA logo
(Ill.: RIAA)
Dommer John D. Bates, som også dømte mot Verizon da same sak var oppe i januar, sier det ikke er noen konflikt mellom lov om digital opphavsrett fra 1998 (Digital Millennium Copyright Act) og grunnlovens bestemmelser om ytringsfrihet.

Uten rettslig kjennelse

Loven gjør det mulig for musikkselskapene å kreve at Internettoperatørene utleverer navnene på personer som er mistenkt for lovbrudd på nettet uten at de trenger en rettslig kjennelse. Kritikere mener domstolene bør involveres før slike opplysninger utleveres.

Verizon har anket dommen, men Bates ville ikke gå med på å gi anken oppsettende virkning. Dermed tvinges Verizon til å utlevere navnene nå, uavhengig av hva som skjer med anken.

Frem i lyset

Dommen betyr at det blir lettere for plateselskapene å slå ned på ulovlig kopiering av musikk gjennom fildelingstjenester på Internett. Det skal ikke lenger være mulig å skjule seg bak et alias, og plateselskapene kan reagere med alt fra advarsler i brevs form til straffeforfølgelse av de som gjør piratmusikk tilgjengelig på nett.

Verizon sier dommen undergraver kundenes personvern, mens RIAA, den amerikanske platebransjens interesseorganisasjon, sier kundene kan beholde sin anonymitet ved å avstå fra ulovlig spredning av musikkfiler, skriver AP.

Stikkord: fildeling, internett