Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Mailen du ikke kan videresende

«Videresend»-knappen funker ikke. Det gjør heller ikke klipp og lim eller printscreen. Møt Microsofts nye mail-lås.

E-post
– Dette er en rent bedriftsprodukt som ikke har noe å gjøre med DRM (Digital Rights Management), forsikrer produktsjef for servere i Microsoft Norge, Rune Lystad.

Avsenderen bestemmer

Men på nærmere spørsmål innrømmer han at filosofien er den samme. Meningen er at e-postens avsender skal kunne bestemme hva brevet skal brukes til, akkurat som kultur- og underholdningsbransjen med Microsoft-produktet DRM kan bestemme hvordan du skal bruke digital film, musikk eller tekst.

Man kan for eksempel tenke seg at du ikke vil at konfidensielle eller private opplysninger du sender til en person ikke skal spres til hele bedriften – eller ut av huset.

Utløpsdato

Verken crl+c, ctrl+x eller prt scr virker. Du kan dermed heller ikke lage et avtrykk og viderebehandle i et bildebehandlingsprogram som Photoshop. Eler for den saks skyld sende den til en printer.

Sperre-funksjonen inneholder også en mulighet til å sette utløpsdato på e-posten. Et brev som for eksempel inneholder en invitasjon til et møte 6. mai kl. 12 vil slettes automatisk når møtet er over kl. 14.

I beta

Funksjonen er bebudet for Office 2003 og som et styringsverktøy i Windows Server 2003. Den har fåttt navnet Windows Rights Management Services (RMS) og eksisterer foreløpig bare i betaversjon.

Detaljer om RMS finner du på Microsoft.com

Stikkord: internett, programvare, windows