Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Palm kommer etter

Palm har lansert to nye lommedatamaskiner. Selv om det ikke dreier seg om noen stor revolusjon, fyller maskinene huller i Palms produktspekter

Palm Zire lifestyle
STOCKHOLM: (ITavisen.no) Palm henger med i produktutviklingen. Lenge sverget de til 160×160 punkter skjerm og 33 MhZ Dragonballprosessorer. I dag er de minst like opptatt av prosessorhastighet som noen av sine konkurrenter.

Kjappere

Da Palm bestemte seg for å dele markedet i et konsumentmarked og et bedriftsmarked lanserte de samtidig to nye produktfamilier. Zire (uttales «saier») var en enkel maskin ribbet for minne (2 MB) og med gråtoneskjerm og lav pris (under 1000 kroner i Norge). Tungsten T var den nye proffmodellen med Bluetooth, 200 MhZ prosessor og en fargeskjerm med oppløsning på 320×320 punkter, 4 ganger mer enn forgjengeren Palm M515. Begge maskinene hadde Palm OS5.

Nå kommer altså to nye modeller som skal utvide dette spekteret.

Kamera

Zire 71 plasserer seg midt mellom de to eksisterende modellene. Palm kaller det en Multimedia-PDA og har som kjent gitt den både MP3-spiller og et videoprogram. Ellers har den innbygget kamera som tar bilder i VGA-format. Det tilsvarer 640×480 punkter og er det samme som du vil finne på de fleste mobiltelefoner med innbygget kamera. Vi tok noen bilder og fant at kvaliteten slett ikke er så verst, i alle fall ikke om du skal bruke bildet på nett eller i e-post.

Vel – kanskje ikke verdens beste forhold når dette bildet ble tatt under Palms markering av de nye modellene i Stockholm mandag kveld. Bildet er tatt med Zire og redusert til 450×338 punkter.

Skjermen på Zire 71 og den nye Tungsten C er den samme. Nå kjører Palm på TFT-skjermer med 65.000 farger, og på bildet under kan du tydelig se at det dreier om en vesentlig forbedring.

Skjermen på Tungsten T er ikke dårlig, men de nye modellene er like vel langt bedre (Zire 71 til venstre).

De nye maskinene kjører også Palm OS 5.2.1.

Tungvekter for proffmarkedet

Tungsten C har fått raskere prosessor (400 MhZ), men det er like vel det innbygde WLAN-kortet som er nyheten her. Kortet støtter 802.11b-standarden og enklere har det aldri vært å koble en PDA til et trådløst nettverk. Tre små klikk er alt som skal till før du kan surfe Internett og laste e-post i en rasende fart.

Maskinene har fått 64 Mb minne, og med en langt mer effektiv minnehåndtering enn det konkurrerende OS-et PocketPC betyr det mer data tilgjengelig for brukeren.

Tungsten C har fått tommeltastatur, og etter å ha brukt en del tid på å lære seg Palms Grafitti kjennes det litt rart å bruke en Palm som mangler det tradisjonelle skrivefeltet. I stedet bruker du det knøttlille tastaturet eller skriver Grafitti II der du kan bruke pennen hvor som helst i skjermbildet. I tillegg har maskinen de samme snarveiene og navigasjonsknappene som Tungsten T.

Programvare

Mens Tungsten C kommer med lettversjoner av alle Office-programmene er Zire-modellen enklere utrustet. Den har like vel en del applikasjoner som skal gjøre det lettere å håndtere filene på maskinen, enten det gjelder lyd, bilde eller filmklipp. Videospilleren støtter for øvrig en rekke format som AVI, DV, QuickTime og MPEG.

Hvor går skillet?

Vi skal ikke trekke noen forhastede konklusjoner, men etter å ha prøvd de to maskinene er det en del spørsmål som melder seg. Palm ville med Zire og Tungsten skape et klart skille mellom bedriftskunde og konsument. Skillet mellom Zire 71 og Tungsten T er imidlertid ikke stort.

Tungsten T har Bluetooth, men har ellers lite å vise til som forsvarer at den skal koste en tusenlapp mer enn Zire, som har kamera og bedre skjerm.

Her er den nye «superproffen» Tungsten C

Enten eller

Tungsten C har WLAN, men mangler Bluetooth. Disse teknologiene skaper en del problemer for hverandre, men hvorfor må det på død og liv være et enten eller? Andre har klart å kombinere disse teknologiene.

Dessuten finnes det en Tungsten W med innbygget GPRS-telefon, men denne er foreløpig holdt tilbake fra det skandinaviske markedet.

Stikkord: Mobil