Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Studenter saksøkt for fildeling

Platebransje-organisasjonen RIAA har skiftet sjef. Nå går han til rettssak mot fire amerikanske studenter som driver fildelingsnettverk.

RIAA logo
(Ill.: RIAA)
Den nye sjefen heter Cary Sherman. Han tar over for Hilary Rosen, som nylig trakk seg fra stillingen.

Går enda lenger

Rosen ble regnet som en jernkvinne blant fildelere og tilhengere av fri, privat kopiering. Hun fikk blant annet stoppet Napster og lagt kjepper i hjulene for Kazaa. Sherman går enda lenger ved å åpne for de første rettssakene mot studenter som driver fildeling for moro skyld, ikke som forretningsidé.

Saken, som ble omtalt i Washington Post i går, har vakt stor oppsikt i USA.

Saksøker med én gang

Fire studenter ved de tre lærestedene Princeton-universitetet, Rensselaer Polytechnic Institute og Michigan Technological University har så langt fått smake pisken fra RIAA.

Organisasjonen har ikke brydd seg med å be om midlertidig forføyning («cease and desist» – en lovanvendelse som gjør det mulig å stoppe en aktivitet i påvente av rettens avgjørelse), slik tilfellet har vært med kommersielle fildeler. Sherman saksøker med en gang, trolig for å prøve ut om paragrafene som felte Napster også kan brukes mot privatpersoner som driver ikke-kommersielt.

– Spesielt grovt

– Dette er en spesielt grov måte å distribuere millioner av opphavsbeskyttede verk via Internett. De som driver med dette, vet godt at de setter folk i stand til å begå tyveri i stor skala. Derfor er søksmålet berettiget, sier Sherman til Washington Post.

I følge RIAA har de fire studentene formidlet mellom 27 000 og 1 million låter gjennom P2P-nettverkene sine.

Stikkord: fildeling, internett, lydogbilde