Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– IBM skyld i bank-kræsj

Den 10. mars gikk storbanken Danske Bank ned for telling. Årsaken var en gammel feil i IBMs DB2-database, hevder banken.

IBM Logo
Danske Bank har lagt ut en utførlig rapport på nettet (krever Acrobat Reader), der de forklarer hva de mener skjedde denne fatale mandagen.

Trøbbel med strømmen

Alt syntes å gå galt. Et team fra IBM kom innom for å skifte ut en defekt strømforsyning i bankens Ramac Virtual Array (RVA) lagringssystem.

Under arbeidet ble strømmen kuttet, noe som førte til at en av bankens to hovedsystemer gikk ned.

Etter febrilsk arbeid var omsider systemet klart til å starte opp igjen. Alle holdt pusten.

Omstart med feil

IT-folkene oppdaget raskt at ikke alt var som det skulle. Systemet startet, men med store uregelmessigheter. Resultatet ble tre dagers arbeid som avdekket stadig flere feil.

I praksis var Danske Bank preget av feilen i en uke. Siden vi ikke akkurat snakker om en landsens bankfilial på Fyn, ble hele den danske økonomien rammet. Den danske Nationalbanken (tilsvarende Norges Bank) måtte pøse inn fem milliarder danske kroner for å holde transaksjonene gående.

Det dansk presse betegner som den største IT-skandalen i Danmark noensinne var et faktum. Og nå starter oppvasken.

Krever erstatning

I følge Danske Bank visste ikke IBM om den latente feilen. Like fullt forlanger de at IBM skal betale for fadesen. Erstatningskravet er ikke offentliggjort, men dansk presse opererer med en prislapp på 50 millioner danske kroner.

IBM sier på sin side at de gjorde så godt de kunne.

– Omstendighetene som ledet til denne situasjonen var høyst uvanlige. Ingen andre kunder har rapport om lignende DB2-feil, sier IBMs britiske programvaresjef Ari Fishkind til The Register.

Stikkord: Maskinvare, programvare