Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ingen tegn fra ET

I fire år har millioner av mennesker i over 200 land brukt skjermsparere tolker signaler fra verdensrommet. ET har ennå ikke ringt hjem.

verdensrommet
Skjermsparerne er en grid-aktig (distribuert datakraft) løsning for å tolke innkommende data fra det store radioteloskopet Arecibo i Puerto Rico.

Samkjøring

Ved å bruke overskuddskraft fra PC-er knyttet opp mot nettet kan man har man kunnet analysere de enorme mengdene data som teleskopet har fått inn. Prosjektet har hittil generert over en million års prosessering.

Søker etter intelligent liv

Det frivillige dugnadsarbeidet er et ledd i det såkalte SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence)-prosjektet, som har pågått i mange år for å finne ut om det eksisterer intelligent liv utenfor Jorden.

Det er det ennå ingen som kan si. Forskerne har ikke funnet ett eneste bevis i de kosmiske radiopulsene, og den kollektive datakraften i [email protected] har heller ikke regnet seg fram til noe som kan tolkes som organiserte, meningsfulle signaler.

150 kandidater

Over 150 signal-clustere ble valgt ut som mulige kanditater for intelligent liv, melder BBC. Men samtlige falt igjennom, og spørsmålet om det virkelig finnes utenomjordisk intelligens står altså fortsatt ubesvart.

Alt håp for de troende er likevel ikke ute. Astronomene skal i de nærmeste månedene ta en ekstra sjekk, for å se om det likevel kan finnes noe blant den massive mengden av data.

Og SETI-prosjektet fortsetter, på tross av det magre resultatet hittil.

Stikkord: internett