Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Støysendere bombemål

Iraks forsøk på å ødelegge signalene de amerikanske bombene styrer etter, kan vise seg å bli selvskudd.

elektronisk krigføring
Som ITavisen.no tidligee har skrevet, kan satelitttelefoner som brukes av journalister og hjelpemannskaper i Irak lett bli bombemål. Nå viser det seg at det samme gjelder støysenderne som Saddams styrker bruker for å forstyrre de amerikanske peilesystemene.

I går sa amerikanerne at de hadde bombet «et halvt dusin» irakiske støysendere. Senderne var plassert ut for å villede amerikanske bomber og raketter.

Lyser opp

– For at de skal virke må de lyse opp. Når de lyser opp kan vi finne dem. Så de kan virke en gang, sier Pentagon-talsmann Christy Nolta.

Talsmann for det Hvite Hus, Ari Fleischer sa mandag at russerne hadde utstyrt Irak med GPS-jammere (sendere som «kveler» GPS-signaler) men dette tilbakevises av russerne.

GPS er amerikanernes viktigste navigasjonshjelpemiddel, og signaler fra et tyvetalls satellitter veileder alt fra bomber og tanks til enkeltsoldater i Irak.

Reserveløsning

Amerikanerne er klar over at disse systemene kan forstyrres og hevder de har reservesystemer som vil overta om det skulle bli nødvendig. Til nå har forsøkene på å ødelegge signalene vært ynkelige, hevder amerikanerne. Det virker som om Irakerne overså at støysenderne faktisk kringkastet sin egen posisjon.

Løp for livet

Skal slike sendere ha noen effekt må de skrus på i det bombene faller mot målet. Så må du skru dem av og fly som f., sier forsvarskonsulent David Isby til AP.

Stikkord: Maskinvare, Mobil