Hopp til navigasjon Hopp til innhold

USA benekter E-bombe

USAs regjering blånekter for at de har den såkalte «E-bomben», som setter fiendens tekniske utstyr ut av spill.

E-bomben som den kalles er et meget kraftig våpen som er designet for å gjøre maksimal taktisk skade uten at det skal gå ut over bygninger eller mennesker.

Bomben er tidligere godt dokumentert i pressen, og få uavhengige eksperter er i tvil om at den eksisterer. Men offisislet ekesiterer den altså ikke.

Sjokkbølge

Bomben sender ut en kraftig sjokkbølge av mikrobølger som er kraftig nok til å sette det meste av elektronisk og elektrisk utstyr ut av spill. Og i dag inkluderer det alt fra radioer og datamaskiner til tanks og jagerfly.

Militære analytikere regner med at USA kommer til å bruke invasjonen i Irak til å teste ut det nye våpenet, som ingen er i tvil om at eksisterer.

Nekter

Men Pentagon, USAs militære overkommando nekter for at E-bomben i det hele tatt eksisterer. Og en bombe som ikke eksisterer kan ikke bli brukt mot noen.

-Jeg kan jo ikke snakke om noe jeg ikke vet hva er, sier general Tommy Franks som jobber ved Pentagon til Ananova.

Men dokumenter som ikke en gang er hemmeligstemplet hentyder helt klart at våpenet eksisterer. I tillegg finnes det dokumentasjon fra tre år tilbake som forteller om prøvesprenginger hvor man klarte å generere en sjokkbølge med en styrke som var ti ganger kraftigere enn all energien som produseres i den enorme demningen Hoover Dam i løpet av en hel dag.

Kort rekkevidde

Den største ulempen med E-bomben er at den har veldig kort rekkevidde. Selv de kraftigste bombene klarer ikke å ødelegge utstyr i mer enn et par hundre meters radius.

Analytikerne sier at de faktisk ikke helt vet hvor det blir av strålingen etter at den blir absorbert av ledninger og kretser.