Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Hutchison redder 3G

Det mektige konglomeratet Hutcison Whampoa blar selv opp dersom partnerne i nystartede 3 UK ikke vil være med.

UMTS ill med penger
3 UK, som eies 65 prosent av Hutchison, hevder bankene har gått med på å justere premissene for de enorme lånene selskapet har tatt opp for å bygge ut 3G-nett. For to uker siden ba det nystartede selskapet sine eiere om å skyte inn en milliard pund for å overbevise sine kreditorer om at selskapet vil nå sine finansielle mål, til tross for en to års utsettelse på 3G-lanseringen.Nå sier 3 UK at de har full støtte fra sine 16 banker.

Skepsis

Markedet har vært skeptisk til om 3G noen gang vil bli lønnsomt. Enorme investeringene måtte til for å få nettene på plass og mangel på telefoner og programvare har ført til store utsettelser.

Fra Hong Kong melder Hutcison at 3 UK med base i Storbritannia bare har klart å overbevise 10.000 kunder til å forhåndsbestille telefoner, mens tilsvarende tall for søsterprosjektet i Italia var 50.000.

3 UK svarer med at de ennå er i en oppstartsfase og at målet om å selge to millioner telefoner i Europa innen årets slutt står fast.

Vanskelig for KPN

I tillegg til Hutcison eier japanske NTT DoCoMo 20 prosent og nederlandske KPN 15 prosent av 3 UK. KPNs andel av kapitalutvidelsen vil være på 150 millioner pund, et beløp det kriserammede selskapet ikke har mulighet for å klare i dag.

Hutcison tar det imidlertid med knusende ro. – Vi vil selvfølgelig betale det de andre ikke klarer, sier Hutchisons administrerende direktør Canning Fok til journalister i Hong Kong.

Leverandørene er med

Selskapets egen andel av kapitalutvidelsen er på 650 millioner pund, et beløp Hutchison allerede har stilt til disposisjon.

I tillegg til de 16 bankene sier utstyrsleverandørene NEC, Nokia og Siemens at de vil bidra til å støtte opp om 3 UK.

Gruppen vil også starte opp salg av telefoner under varemerket «3» i Sverige, Danmark, Hong Kong, Australia, Østerrike, Israel og Irland, melder Reuters.

Stikkord: Mobil