Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Sniktitt på Enter The Matrix

Vi stifter nærmer bekjentskap med Enter The Matrix, et av verdens mest ambisiøse spillprosjekt noensinne.

Enter The Matrix Niobe
21. mai kommer har Matrix Reloaded kinopremière i Norge. Da har dataspillet Enter The Matrix vært i butikkhyllene en uke allerede, for både PC, Xbox, Playsation 2 og Gamecube.

De aller fleste filmbaserte spill ender med katastrofe. Men ETM er ikke som andre dataspill.

Wachowski-effekten

Ved en nylig avholdt demonstrasjon i Oslo ble vi ettertrykkelig og gjentatte ganger fortalt hvordan «Wachowski-brødrene har vært med fra starten», hvordan «Wachowski-brødrene har skrevet og regissert både filmene og dataspillet», og hvordan «Wachowski-brødrene har vært veldig involvert i utviklingen».

Og markedsføringshype eller ikke, så er det ikke til å komme unna at Wachowski inntil videre er et etablert kvalitetsstempel. Ikke minst fordi de har gjort seg fortjent til et rykte som kompromissløse perfeksjonister, egenskaper som burde kombinere svært godt med de nærmest bunnløse budsjetter som nå blir stilt til rådighet etter den abnorme suksessen med den første The Matrix-filmen.

Shiny på skinner

Så hvordan gjøre et spektakulært spill med utgangspunkt i en av senere tids største filmsuksesser?

Produsentene og utvikler Shiny Entertainment (Sacrifice, Messiah, MDK) lover at ETM ikke bare rent spillteknisk vil sprenge nye grenser, men at spillet også vil inneholde bøttevis av nytt spennende Matrix-materiale som man ikke kommer inn på i filmene.

En time ekstra film

For hvilke andre spill blir påkostet EN HEL TIME med unikt film-materiale, tatt opp på Matrix-settet i Australia med de samme skuespillerne som i filmen?

Eller hva med seks måneders motion-capture med 32 kamera for å fange inn bevegelsene til Jada Pinkett Smith, Carri-Anne Moss, Hugo Weaving og Keanu Reeves, alt oversett av de samme stunt- og kampsportekspertene som jobber med filmene?


(Du trenger Flash Player for å se skjermbildene.)

Lokk på handlingen

Handlingen i spillet er vevd tett sammen med Matrix Reloaded og Matrix Revolutions (film nummer tre, som kommer i november), men skal også inneholde nok ny historie til å gi gi fansen en solid utvidelse av sin Matrix -forståelse. Dette betyr dessverre også at Warner Bros. gjør alt de kan for å hindre at plot-detaljer lekker ut før 15. mai.

Da vi fikk prøve et par kampsekvenser fra spillet, var det under strenge påminnelse om at handlingen var tatt fullstendig utav kontekst, og at dette bare var en teknologidemo som ikke nødvendigvis svarer til faktiske scener i det ferdige spillet.

I know Kung Fu!

Men uansett – vi fikk en solid smakebit på hva vi kan vente oss mye av i ETM: heftig, eksotisk og surrealistisk slåssing. Både bilkjøring, hacking og hovercraft-manøvrering er viktige komponenter i spillet, men det er ikke i tvil om at «Matrix-kungfu» spiller hovedrollen.

Du kan velge å tre inn i rollen som enten Niobe eller Ghost, som med sine over tre tusen bevegelser har et arsenal av forskjellige spark, slag, kast, blokkeringer, og våpen-finter å kjekke seg med.

Naturligvis stiller Shiny med sitt eget Bullet Time-system, hvor man kan kjøre spesielle super-stunts og manøvre i slow motion – inkludert klatring på vegger, saltoer, og andre fiffige Matrix-triks.

6 CD-ROM

Men om ETM blir like spillmessig overbevisende som all markedsføringen skulle tilsi gjenstår fremdeles å se.

De få smakebitene vi fikk prøve ga ikke inntrykk av stort mer enn en Max Payne på (enda flere) steroider, og vi må nok belage oss på å vente på det ferdige produktet før vi kan bedømme resultatet fullt ut. Det får uansett stå sin prøve – bare timen med ekstra film gjør jo likevel dette til et obligatorisk kjøp for enhver seriøs Matrix-fan.

Enormt blir det i hvert fall. Spillet får såvidt plass på DVD-platene til Playstation 2 og Xbox. På Gamecube benyttes to disker, mens PC-versjonen fyller hele seks CD-plater.

Stikkord: spilltester