Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Prisras på Bluetooth

Da Bluetooth ble lansert snakket man om fem dollar-brikken som skulle inn i all elektronikk. Nå koster den under 4.

bluetooth fyrstikk
Silicon Wave har klart å bygge enda mer funksjonalitet inn i sin Single-Chip RFCMOS Bluetooth radioprosessor. Løsningen består av radiosender/mottaker, prosessor og programvare bygget sammen i en brikke som ikke er større enn at den kan plasseres i omtrent alt som er av elektroniske duppeditter. Totalt måler brikken 6 x 6 x 0,9 millimeter (!)

Med det siste prisfallet vil det ikke koste mer enn rundt 30 kroner å integrere brikken i et produkt. Dermed er det duket for at brikken blir standard på svært mange kretskort.

Lite brukt til nå

I dag sitter 90 prosent av alle solgte Bluetoothbrikker i mobiltelefoner. Nesten 10 prosent sitter i trådløse håndfrisett. Bare en ubetydelig andel har funnet veien inn i andre produkter som bærbare PC-er, PC-kort eller PDA-er.

Av det kan man kjapt slutte at de aller fleste som har kjøpt Bluetooth så langt ikke benytter det til noe som helst. Det kan komme til å forandre seg raskt. Bluetooth kan plasseres i klokker, lysbrytere, kulepenner, fjernkontroller, høyttalere, trykkfølsomme tegnebrett, GPS-mottakere, sensorer osv. Og selvsagt vil bluetoothbrikke bli standardkomponent på hovedkort i datamaskiner.

Kabler og nettverk

Bluetooth har først og fremst to hovedoppgaver. Det fungerer som erstatning for kabel mellom enheter som befinner seg i nærheten av hverandre, og det gjør det mulig å sette opp små nettverk for dataoverføring.

Slutt på trøbbel?

Vi har testet flere bluetoothprodukter, og må innrømme at det ikke alltid er like lett å koble de forskjellige enhetene sammen. Den nye brikken Ultimate Blue 3000 skal gjøre dette enklere ved at programvaren og prosessoren i brikken er blitt mer intelligent. Dessuten kan brikken oppgraderes (trådløst) fra versjon 1.1 til versjon 1.2 når denne standarden er endelig ratifisert.

Prosessoren i brikken er en 32-bit ARM7TDMI, forteller markedsdirektør og produktsjef i Silicon Wave, Jarvis Tou til ITavisen.no

For ytterligere informasjon, se Silicon Waves hjemmesider.

Stikkord: Maskinvare