Hopp til navigasjon Hopp til innhold

USA i virtuell krig mot Nord-Korea

Søndag brøt det ut full krig. Kommunistfly bombet amerikanske tropper, u-båter torpederte skip og tanks angrep stillinger.

Krig illustrasjon
Men denne gangen kom ingen mennesker til skade. Kampene fant sted i Cyberspace, og ble gjennomført for å forberede amerikanske og Sør-Koreanske styrker på en invasjon fra Nord-Korea.

Ikke noe videospill

Amerikanerne har allerede sørget for en imponerende våpensamling til krigsspillet. Blant annet skal hangarskipet USS Carl Vinson og en avdeling radaravvisende Stealth kampfly være i området for første gang på et tiår.

– Dette er ikke et videospill, sier den pensjonerte amerikanske offiseren Jude Shea, som leder øvelsen.

Simuleringssenteret ligger i en bygning med streng bevoktning. Datamaskiner står på rekke og rad, og på store skjermer kan deltakerne følge med på hvordan «krigen» utvikler seg.
– Territorier blir tapt eller vunnet, det utkjempes luftkamper og krigsskipene går til aksjon, forteller Shea til Associated Press.

Planlagt lenge

USA har 37.000 soldater i Sør Korea, og hevder øvelsen ikke skyldes at det er økt spenning i området. Nord-Korea har imidlertid protestert, og hevder Amerikanske soldater forbereder seg på å invadere Nord-Korea.

Men Shea hevder det er flere måneder siden øvelsen ble planlagt, og at den ikke har noe å gjøre med Nord-Koreas antatte opptrapping av atomvåpenprogrammet. Han vil ikke gi noen detaljer om innholdet i de virtuelle kampene, men sier 14.000 soldater er involvert i øvelsen.

Virkelige krigsskip

I tillegg sitter 1.000 dataoperatører fordelt på 5 «nervesentere» rundt om i verden og skaper krigsscenariet. 90 prosent av kampene foregår i Cyberspace, men det vil også bli øvet på å forsvare Sør-Korea mot invasjon fra sjøsiden. I denne øvelsen inngår både krigsskip og soldater.

Amerikanske soldater har kjempet i Korea tidligere. Mange av dem endte her på Arlington National Cemetery.

Men uansett hvor realistisk en krigssimulering måtte være vil den aldri kunne måle seg med de grusomhetene en virkelig krig fører med seg.

Den datasimulerte krigen avsluttes 2. april.

Stikkord: internett