Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Skjermen som ser fingeren din

En av nyhetene på CeBIT i år er en trykkfølsom skjerm du kan operere tredimensjonalt. Skjermen kan føle når fingeren din nærmer seg.

Siemens trykkfølsom
(CeBIT Hannover/Itavisen.no)Det finnes i dag 5 slike skjermer i verden og samtlige av dem er håndlaget. Men om alt går utviklernes vei vil millioner av små duppedingser bli utstyrt med denne typen trykkfølsomme skjermer.

Forstørrer

Fordelen med en skjerm som kan se at fingeren nærmer seg er kanskje ikke så lett å forestille seg, men Siemens har forklaringen. Teknologien gjør det mulig å plassere et bitte lite tastatur i skjermbildet og fortsatt skrive på det med alminnelig store fingre. Etter hvert som fingeren nærmer seg skjermen forstørres det området du peker på.

Teknologien gjør det mulig å lage enda mindre telefoner og PDA-er uten at det ødelegger brukervennligheten helt.

Umoden

Men selv om ideen er god er den langt fra ferdig utviklet. Prototypen vi fikk prøve kunne riktig nok kjenne igjen fingeren vår, men den måtte kalibreres hele tiden. Veldig presis var den heller ikke, selv om de to øynene på skjermen fulgte fingeren vår med blikket og vokste når vi kom nærmere.

Et annet kritisk spørsmål er strømforbruket. Skal skjermen brukes på bærbart utstyr kan den ikke trekke for my strøm.

Stikkord: Mobil