Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Skulle hatt 5 millioner modeller!

(CeBIT/ITavisen.no):Nokia er ikke redd for å lage telefoner som konkurrerer med deres egne modeller. Tvert om. Helst skulle de hatt en modell for hver kunde.

Nokia 3300 eget
Nokias satsing på et bredt produktspekter har ikke gått upåaktet hen. Mange av telefonene er så like at det er fristende å snakke om «same shit, new wrapping». Men det er ikke tilfeldig. Det skal være sånn, hevder Nokias produktsjef i Norden, Tomas Chatzopoulus til ITavisen.

Små, men viktige forskjeller

For Nokia dreier det seg om posisjonering. Selv om mange av modellene er tilsynelatende like har de like vel ulike egenskaper som appelerer til ulike grupper. Det kan være en applikasjon i telefonen, eller bare en litt annerledes plassering av tastene. Samtidig er det ikke til å legge skjul på at mange av telefonene er veldig forskjellige. 3300 ligner på N’Gage, men er en helt annen telefon. Og forskjellene på 7250 og 6220 går dypere enn til fargevalget.

Chatzopoulus liker å snakke om de små forskjellene, som til syvende og sist viser seg ikke å være så små like vel. 6220 har en helt ny applikasjon som kalles «Presence». Denne har to hovedoppgaver. For det første lar den deg se om kontaktene i adresseboken din er tilgjengelige, om de sitter i møte eller er utenfor dekningsområde. Dette minner mye om Instant Messaging slik vi kjenner det fra AOL, MSN, ICQ og flere andre. Her kan du også sende korte meldinger fra telefon til telefon i et chat-grensesnitt uten å måtte ty til SMS.

6220 har kamera, men ikke så godt som på 3650.

Presence – noe helt nytt

Den andre viktige funksjonen i Presence er den dynamiske adresseboken. Når en av kontaktene dine oppdaterer sine kontaktdata vil din telefon bli oppdatert samtidig. Operatøren din ser endringen uten at brukeren behøver å sende opplysningene fra seg. Du kan også legge inn et bilde eller skrive en tekstmelding som vennene dine får se når de slår deg opp i avtaleboken sin.

Edge

Og så har 6220 EDGE. Ikke bry deg om hva bokstavene står for. Kort fortalt gir EDGE deg raskere dataforbindelse enn GPRS, og det gjør at du kan laste ned bilder eller videosnutter på noen få øyeblikk.

Ingen klone

Trodde du 3300 var en klone av N’gage tar du enda mer feil. N’gage er en spillmaskin som lar deg spille mot andre. Foreløpig kan du spille via Bluetooth, men det er meningen å tilpasse dette så du kan spille med andre over mobilnettet ved hjelp av GPRS.

3300 er en mindre telefon med hovedfokus på musikk. Du kobler den til en PC via USB, og der dukker den opp som en flyttbar harddisk. Så kan du dra og slippe filer så mye du vil. – Vi regner med at folk vet hva de har lov til å kopiere og legger oss ikke opp i dette med DRM-løsninger (Digital Rights Management, eg. kopisperre). Vil du fylle telefonen med ulovlige MP3-filer er det din sak, sier Chatzopoulus.

De har fellestrekk, men der stopper det. N’gage og 3300 er fundamentalt forskjellige – inni.

Vi fikk prøve 3300 og lot oss imponere over den fyldige lyden. Selv bassgjengivelsen var god, og volumet heftig nok i lange baner. Formen på 3300 er den samme som på N’gage, men 3300 er betydelig mindre. Så har den også series 40 plattform, og ikke series 60, slik som N’gage, 7650 og 3650. Den støtter javaspill, men er ikke utstyrt med 3D-motor, slik N’gage har.

Det har forresten heller ikke de andre Series 60-modellene. – Vi har lisensiert ut plattformen, men ikke videomodulen som sitter i 3650, og ikke spillmodulen som sitter i N’gage. Derfor vil konkurrentenes telefoner med Series 60 være annerledes enn våre, sier Chatzopoulus.

Når noen av målene

Men om han klarer å selge så mange telefoner som Nokia har hatt som mål vil han ikke si noe om. Vi hadde som mål å få MMS etablert, og det målet har vi nådd. MMS skal være vårt og operatørenes vann og brød i fremtiden. Dessuten har vi beholdt vår markedsandel og faktisk øket den litt, sier han.

Men markedet har vært tøft, og salget av mobiltelefoner vokser ikke lenger inn i himmelen. Det merker Nokia også.

Stikkord: Mobil