Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Forhatt filtype forsvinner

Microsoft har lovet å fjerne de evinnelige .dll-filene når de lanserer Windows Server 2003.

DLL
DLL-filer (Dynamic Link Library) er systemfiler som gjerne deles av flere programmer. De kom på banen med Windows 3.1 og har vært mange til plage siden den gang.

Har du noen gang fått en «Generell beskyttelsesfeil» i Windows. Da var det sannsynligvis en DLL-feil.

Pris

Microsoft kom på ideen med å la flere programmer bruke de samme systemfilene på et tidspunkt hvor programvaren plutselig begynte å kreve mye mer av maskinvaren.

Minne og harddisker har tidligere vært meget kostbart å oppgradere og derfor ble de ressurssparende DLL-filene tatt i bruk. I dag er maskinvaren mye billigere, og Microsoft har derfor besluttet at filene skal vekk. I hvertfall nesten.

Krasj

Grunnen til at man opplever ymse typer systemkrasj og feil som skyldes DLL-filer er gjerne versjonsforskjeller.

Program A installerer en DLL fil og alt fungerer bra. Når man så installerer program B overskriver dette den opprinnelige DLL-filen med en nyere fil. Program A er ikke kompatibelt med den nye versjonen og et Windows-heng eller krasj er et faktum.

.Net

Løsningen er i følge Microsoft .Net Framework 1.1 som skal distribueres sammen med Windows Server 2003.

Alle systemfiler som blir installert under .Net rammeverket vil bli analysert av systemet og gitt en unik indeksreferanse. Denne referansen blir gitt til programmene som bruker filen, skriver ZDNet News.

Slik kan man ha flere tilsynelatende like systemfiler av ulike versjoner og språk, uten at de klusser med hverandre. Microsoft kaller dette for «strong binding ».

.Net kompatibel programvare vil også ha andre regler for registrering av filer i systemregisteret. Det skal igjen bli mulig å flytte programmer rundt ved å kopiere dem i stedet for å måtte installere dem på nytt.

Stikkord: programvare, windows