Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ny Longhorn lekket

I fjor høst lekket den første utgaven av Microsofts nye operativsystem ut på nettet. Nå er en ny versjon ute.

Heller ikke Milestone 4 (den forrige ble kalt Milestone 3) har med seg det nye filsystemet WinFS (Windows Future Storage), som skal erstatte dagens FAT og NTFS.

Lettere å finne filer

Men det er andre godsaker der. Blant annet bruker Longhorn et sinnrikt filtersystem i tillegg til de tradisjonelle filkatalogene. For eksempel kan du bestemme at alle jpeg-filer skal lagres for seg, alle musikkfiler i en katalog etc. Eller du se alle filer etter dato – uavhengig av hvor de ellers ligger.

Du kan altså gruppere filene dine etter et visst antall kriterier. Musikkfiler kan lagres med ni kriterier, for eksempel artist, låtnavn, produsent med mer. Adresser og telefonnumre kan inneholde sju kriterier osv. Med disse kriteriene blir filkategoriene søkbare på tvers av harddisken – likegyldig hvilken katalog de ligger i.

Når du leter etter filer, kan du la søkeverktøyet opprette virtuelle filkataloger etter type, dato for endring etc.

Adressebok

Microsoft har ofte diltet etter Apple når det gjelder smarte løsninger. Så også denne gang. De har laget en ekvivalent til Apples Address Book. Microsofts Windows Address Book kan i likhet med Apples variant importere og eksportere til og fra apllikasjoner som bruker standarden vCard (Outlook, Palm Desktop m.fl.). I tillegg fungerer den med Windows Exchange Server.

Siden forrige lekkede versjon er det gjort en rekke endringer. Blant dem er et helt nytt kontrollpanel, denne gangen med egne, detaljerte kontroller for eksterne USB/USB2/Firewire hardware-enheter som MP3-spillere, DVD-brennere o.l..

Mer multimedia

En ny versjon av Windows Media Player 9 er også med. Samtidig gjenfinnes mange av elementene fra den skreddersydde multimedieutgaven av Windows XP – Windows Media Center – i Longhorn.

Den ferdige utgaven er ventet å komme høsten 2004. Det blir ingen serverversjon. Longhorn er helt og holdent klientvare som skal fungere sammen med det nye serversystemet Windows Server 2003.

En mer detaljert gjennomgang av Longhorn (Alpha Preview 2, Build 4008) finner du på Winsupersite.com.

Stikkord: programvare, windows