Hopp til navigasjon Hopp til innhold

«Usynlig» headsett fra Danmark

Danske forskere er i ferd med å utvikle et trådløst håndfri-sett som ikke er synlig når du bærer det. Tre mikrofoner skaper en virtuell bom.

øre
Det er ikke til å komme unna. Dagens trådløse håndfrisett er ikke vakre. De kan være mer eller mindre stygge, men i vår kultur vil elektroniske dingser som henger utenpå øret alltid virke fremmed og gjøre brukeren ufrivillig komisk.

Gjemt i øret

Det er også en av grunnene til at de som bruker høreapparat får utstyr som er skjult bak eller i øret fremfor øreklokker, som ville vært langt rimeligere å utvikle og produsere.

Og det er nettopp høreapparatene som har inspirert de danske forskerne til å jobbe med de nye håndfrisettene.

Tilpasser lyden

Høreapparatene skiller seg fra tradisjonelle høyttalere i øret ved at de har både mikrofon og prosessor. Denne prosessoren er i stand til langt mer enn å forsterke lyden. Den kan også tilpasse lydnivået i de ulike frekvenser slik at det passer brukerens hørsel best. Hvert øre har sittt «fingeravtrykk». Noen frekvenser hører vi bedre enn andre. Noen har også problemer med å høre hva enkelte sier, samme hvor høyt de snakker. Det er frekvensen i stemmen som er problemet, ikke volumet.

Gjør om stemmer

Kunnskapene fra utvikling av høreapparater gjør det mulig å overføre stemmer fra de vanskelige frekvensene til toneleier vi oppfatter bedre. Samtidig fjernes lyder som virker generende.

Vanskelig mikrofonplassering

Forskjellen på et høreapparat og et trådløst håndfrisett er at mens høreapparatet tar opp lyd, modulerer den og sender den inn i øregangen må det trådløse håndfrisettet ha en radiomottaker som tar imot samtalen fra telefonen. Dessuten må den ha en mikrofon som tar opp det brukeren sier og sender dette tilbake til telefonen.

Prosessor ombord

Kommunikasjonen med telefonen løses nå ved hjelp av Bluetooth. Men en Bluetoothbrikke er mye mer enn en radiosender og mottaker. Selv om Bluetooth-brikken ikke er mer enn 5×5 millimeter inneholder den også en 32-bit ARM-prosessor som gjør det mulig å legge inn funksjonalitet ut over det å sende og motta radiosignaler.

Virtuell bom

En av oppgavene denne prosessoren kan løse er problemet med stemmeopptak. I stedet for å plassere mikrofonen på en bom som peker frem mot brukerens munn vil de danske forskerne plassere tre mikrofoner på enheten som sitter skjult inne i øret. Ved å sammenligne lydbildet fra disse mikrofonene kan settet konstruere et tredimensjonalt lydbilde.

Lyder som kommer fra kilder langt borte fra munnen kan da elimineres, mens lydene fra munnpartiet optimaliseres. På denne måten skapes en virtuell bom, og lydkvaliteten forbedres.Bluetoothbrikken som benyttes er utviklet av Sillicon Wave, som er en av verdens største produsenter av Bluetoothbrikker.

Stikkord: Mobil