Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Microsoft sjekker hele PC-en din

Den automatiske oppdateringen i Windows XP forteller Microsoft absolutt alt om hva du har installert på maskinen din, hevder tyske IT-eksperter.

overvåkingskamera
Har du noen gang prøvd å analysere hva slags data rusler ut fra PC-en til Microsoft via den automatiske oppdateringsfunksjonen i Windows XP? Ikke det? De tyske IT-ekspertene på tecChannel.de (registrering nødvendig) har gjort det. Og resultatene er mildt sagt oppsiktsvekkende.

Alle detaljer på bordet!

Fra før av er kanskje de fleste klar over at Microsoft trenger opplysninger om hva du har installert fra før for å finne ut hva som skal installeres i tillegg. At det går data begge veier når Windows Update arbeider, er derfor ikke noe nytt.

TecChannel.de ville derimot ha detaljene. Derfor satte de seg ned for å analysere alle data som gikk ut via Internett til Microsofts hovedkvarter i Redmond.

SSL-kryptert

Microsoft hevder selv at de ikke verken tar ut eller lagrer private opplysninger fra sine kunders maskiner. Tyskerne ville bare verifisere at dette var riktig.

Det var ikke helt lett. Microsoft bruker nemlig SSL (Secure Socket Layer)-kryptering av data som går ut. Men tyskerne visste råd. De brukte en udokumentert funksjon i Windows, og kunne dermed kikke på datastrømmen likevel.

All programvare er med

De sperret øynene opp da de så hva som faktisk blir sendt ut. I datastrømmen fant de detaljerte lister over programvare du har installert på din PC. All programvare, ikke bare Microsofts egen.

Vart du skræmt?

For å si det med en kjent, norsk komiker: Vart du skræmt no? Ute på nettets diskusjonsgrupper varierer reaksjonene fra «hva sa vi?» og «nå gå jeg definitivt over til linux» til «og hva så?».

Uansett er det litt uhyggelig å tenke på at Microsoft teoretisk kan sjekke hva du driver med, og sende materialet til politiet, arbeidsgiveren din eller for den saks skyld mora di for nærmere ettersyn. Høyst teoretisk…men likevel.

Stikkord: internett, programvare, windows