Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Google vil ikke være verb

Vi var ute og googlet i dag, og snublet over et pussig brev fra Googles advokat til et online leksikon.

Google verb

 google (GOO.gul) v. To search for information on the Web,  particularly by using the Google search engine; to search the Web for information related to a  new or potential girlfriend or boyfriend. (Note that Google is a trademark of Google Technologies Inc.)         -Googling pp.
Slik lyder definisjonen av verbet «google» på det nettbaserte leksiksonet My Word Spy.

Produktnavnet til verdens mest benyttete søkemotor har nemlig på folkemunne blitt synonymt med det å bruke en søketjeneste på Internett. Man kan google seg frem til informasjon, og å være blant de mest googlete personene på nettet er tegn på status og berømmelse.

Brev fra advokat

Men moderselskapet Google synes tydeligvis ikke det er noe særlig å bli en del av det engelske språket, skal vi dømme etter brevet som My Word Spys redaktør Paul McFredries sier han mottok fra selskapets advokat:

«We ask that you help us to protect our brand by deleting the definition of»google» found at wordspy.com or revising it to take into account thetrademark status of Google, » heter det i et utdrag fra nevnte brev.

Varemerke på verb?

McFredries sier han er usikker på hvordan han kan beholde google-verbet i sin ordbok uten å havne i juridisk konflikt med selskapet Google, og har inntil videre skutt inn en setning hvor det presiseres at Google er et registrert varmerke.

Samtidig påpeker Frank Abate, tidligere redaktør av New Oxford American Dictionary at Google kan gjøre lite med bruken av ‘google’ som verb, siden det lett kan dokumenteres at dette er et ord som er i allmenn benyttelse verden over.

Stikkord: internett