Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ebay gir ut opplysninger

Når du oppretter en konto hos Ebay, gir du dem samtidig tillatelse til å oppgi alle dine detaljer til lovens lange arm.

Og det trenger ikke være politiet i ditt eget land engang. En hvilken som helst offentlig institusjon for kriminalitetbekjempelse kan innhente alle opplysninger om alle Ebay-kunder.

Hva du heter, hvor du bor, økonomiske opplysninger og ikke minst hva du kjøper og selger.

EULA

Igjen er det sluttbrukeravtalen (EULA) som inneholder en overraskelse. I Ebays tilfelle er denne avtalen over 10.000 ord lang (50 ganger lengre enn denne artikkelen), og det er en kjent sak at «ingen» leser slike avtaler. Men kanskje burde man vurdere å begynne å gjøre det.

Politiet som spør trenger ikke gjøre annet enn å spørre for å få disse opplysningene. Ebay krever ikke at man har en rettslig kjennelse eller at man fyller ut spesielle tillatelser. Så lenge man kan dokumentere sin identitet får man opplysningene, melder den israelske avisen Ha’Aretz.

Ebay har liggende komplette data om alle sine brukere helt siden 1995. Hver måned får de omtrent 200 forespørsler fra forskjellige politimyndigheter.

Ebay eier også den elektroniske betalingstjenesten Paypal, med 20 millioner brukerfiler, men disse får man ikke utlevert uten en rettslig kjennelse.

Stikkord: internett