Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Søker etter ordtrender

Klarer du ikke å henge med i hvilken sjargong som er gjeldende denne uken? Nå kan du holde deg oppdatert.

Lupon mot søkemotorer
Forskere ved Cornell University i delstaten New York har utviklet en søkealgoritme som skal identifisere økning i bruk av ord og uttrykk.

Slik kan man for eksempel følge utviklingen i språk, mens den skjer, og i en del tilfeller kunne forutsi hva som blir de neste moteordene.

John Kleinberg som står bak forskningen mener selv at man aktivt bør koble disse søkerutinene til den stadig økende mengden av blogs, eller weblogs, som er digitale og offentlige dagbøker på Internett.

Analyse

-Selve algoritmene er svært enkle, men veldig kraftige, sier Christos Papadimitriou ved universitetet i Berkeley til New Scientist.

I tillegg til å hjelpe oss med å følge med i tiden, kan slike algoritmer hjelpe selskaper med å analysere hvilke henvendelser de får flest av ved hjelp av ordfrekvensene. Spesielt brukerstøtte-avdelinger kan dra nytte av denne teknologien.

Søkemotoren Google har nettopp kjøpt opp selskapet som står bak suksessen med weblogs. Samtidig er det ikke lenge siden de lanserte en automatisk nyhetstjeneste som velger ut de viktigste nyhetene ut fra søk i alle verdens nyhetssteder. Det er meget sannsynlig at denne tjenesten er basert på en liknende teknologi.

Stikkord: internett