Hopp til navigasjon Hopp til innhold

USA vil slippe e-bomben

Det første amerikanerne kommer til å gjøre om de angriper Irak, er å sette all elektronikk ut av spill med en såkalt «e-bombe».

Deskill
Dette skriver nyhetsmagasinet Newsweek. I følge kilder i det amerikanske forsvaret som bladet har snakket med, er e-bomben første ledd i operasjonen som skal føre til Saddams fall og ødeleggelse av hans påståtte masseødeleggelsesvåpen.

Milliarder av watt

E-bomben ble første gang omtalt i 2000, da britiske forskere hadde utviklet den. Bomben kan settes inn som et stridshode i en Cruise-rakett. Når den treffer målet på bakken, uvikler den et kraftig elektronmagnetisk felt på flere millarder watt som setter all elektronikk i et stort område ut av spill.

Alt fra PC-er til mobiltelefoner og biler vil bryte sammen. Det samme vil alt bakke- og luftbasert telekommunikasjonsutstyr.

Ferdig sju år før tida

Da nyhetsbyrået UPI brakte nyheten om bomben i desember 2000, sa forskerne at det nok ville ta minst ti år før den kunne settes inn i en krig.

Nå er den altså her – ferdig til å brukes i en eventuell krig mot Irak.

Koster 3000 å lage

De dårlige nyhetene er at både Saddam og frittstående terrorister kan sitte på samme teknologi. I følge bladet Popular Mechanics er det svært enkelt å lage en slik bombe. Kostnadene er beregnet til ca. 3000 kroner.

Stikkord: internett