Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Blålaser-slipp mandag

For mellom 150 000 og 400 000 kroner kan du mandag skaffe deg lisens på den nye blålaser-standarden som på sikt skal avløse DVD.

Blu-ray
For disse pengene får du lov til å bruke logo og teknologi i 10 år – pluss en årlig avgift på mellom 30 000 og 80 000 kroner for kopisikringssystemet. Prisen er avhengig hva du vil bruke teknologien til – om du for eksempel vil lage plater, spillere eller brennere.

Blu-ray

Blålaser – eller Blu-ray som det egentlig heter – åpner for hele 27 GigaByte lagringskapasitet på en disk på størrelse med en CD/DVD-plate. Til sammenligning har dagens DVD-plater en maksimal kapasitet på 9,4 GigaByte. Dette gjelder når begge lag utnyttes. Ved ett lag er kapasiteten halvparten – henholdsvis 4,7 og 13,5 GigaByte.

Bak Blu-ray står Pioneer, Matsushita (Panasonic), Sony, Philips og Samsung. Men nå får altså andre lov til å bruke teknologien .- om de er villige til å betale.

To formater

NEC og Toshiba har utviklet et konkurrerende system de kaller Next Generation DVD. Dette systemet er i motsetning til Blu-ray godkjent av det offisielle standardorganet DVD Forum.

Stikkord: lydogbilde