Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Opera på mobilen

Opera vil om kort tid lansere sin nettleser for mobiltelefoner. Vi har testet leseren, som vil være gratis å laste ned men kostbar å bruke.

operamobil liten
Operas nettleser for mobiltelefoner støtter alle de funksjonene vi kjenner fra fullversjonen av programmet. En spesiell teknikk for rendring av sidene gjør at innholdet kommer frem på en særdeles elegant måte.

Kolonner

I korte trekk går teknikken ut på å samle alle de ulike kolonnene på siden i en lang og smal kolonne der bildene er krympet akkurat nok til at de passer inn. Hovedgrafikken plasseres på toppen, og linker kommer på rad og rekke slik de er lagt inn på originalsiden.

Reduksjon

Når du leser WEB-sider på denne måten blir noe av innholdet redusert bort. Det dreier seg om plassholdere og annen informasjon som ikke er synlig. Ved å droppe denne informasjonen skriver Opera sidene raskere. Nedskaleringen av bildene gir også raskere opptegning.

Slik ser en testartikkel fra ITavisen ut når du leser den på P800 med Opera 6.1

Tar sin tid

Like vel tar det tid når du skal lese innholdet på tunge nettsteder som VG.no og aftenposten.no. Da vi lastet ned VGs forside nærmet den seg en halv MB før alt var på plass. Nedlastingen tok sin tid, men allerede etter noen få sekunder dukket de første sideelementene opp. Mens vi leste ovenfra ble resten av siden lastet inn i bunnen.

Leseren takler også WML (WAP-språket) og når du leser disse sidene går det betydelig raskere. Men så er det også begrenset hvor mye stoff du vil finne i WML.

Svindyrt

Som nettleser for mobiltelefoner er Opera 6.1 det raskeste og beste vi har sett. Men ulempen er at all sidetilpasning skjer i telefonen, og ikke på servernivå. Dermed må alt lastes inn i telefonen før det tilpasses og vises på skjermen.

Med de prisene Telenor og Netcom tar i dag betyr det at du må ut med opp til 50 kroner for å se forsiden på VG. I beste fall slipper du med en femmer. Uansett blir det uanstendig dyrt å surfe nettet på denne måten.

Stikkord: internett, Mobil