Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– Moores Lov holder 10 år til

– Et tiår til burde nok gå greit, sier Intel-veteran Gordon Moore om holdbarheten av hans berømte postulat.

Gordon Moore er en av de opprinnelige grunnleggerne av Intel, og har blitt et velkjent navn i IT-verdenen gjennom hans berømte lov som sier at antallet transistorer man får plass til på databrikker kan dobles annethvert år.

Moore formulerte dette berømte utsagnet først i 1965 med doblingsraten satt til ett år, og reviderte til to år i 1975. Loven har i det store og hele holdt vann siden den gang. Utallige og jevnlige spådommer om at loven møter veggen har foreløpig ikke slått til.

Holder litt til

Moore sier nå at han tror lovsetningen nok vil holde ti år til, men har vanskeligheter for å se lengre enn det, ifølge ZDNet News.

– Ingen fysisk kvantitet kan fortsette å forandre seg eksponentielt i all evighet. Likevel ser jeg ingen umiddelbare store hinder de neste ti årene, sier Moore.

Det blir vanskeligere

Omsetningen for halvlederindustrien har økt med en faktor på 800 ganger siden slutten av 50-tallet, og Moore tror nå vi om ikke altfor lenge vil kunne se en merkbar fortreging av utviklingen. Nye brikker krever store mengder elektrisitet, og nye teknologier er nødvendig for å kontrollere strømforbruket.

Moore påpeker også at antallet transistorer som nå produseres årlig tilsvarer mer eller mindre antallet tall og bokstaver som trykkes hvert år, og koster omlag det samme.

Stikkord: Maskinvare