Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: Sony Ericsson P800

Det er lett å bli begeistret over Sony Ericssons nyeste mobiltelefon, P800. Kort fortalt dreier det seg om verdens beste mobiltelefon.

Sony Ericsson har gjennomført den beste sammensmeltingen av en mobiltelefon og en PDA til nå. P800 har alle de funksjonene du forventer av en PDA, i tillegg til at den etter dagens standarder er en hyperavansert mobiltelefon.

Den stygge andungen

Telefonens design er kanskje ikke så lekkert. Eller for å si det rett ut; P800 er ikke lekker i det hele tatt. Den ser ut som en forvokst lekemobil, oser av plast og burde sporenstreks leveres i noe annet enn den blasse blå/grå utgaven som er på markedet i dag.

Men som vi har vært inne på før; utseende er ikke alt. Det er når vi tar telefonen i bruk at vi virkelig oppdager hvilke kvaliteter den har å by på.

Genialt brukergrensesnitt

Brukergrensesnittet på P800 er genialt. Her kan alle funksjoner betjenes med en hånd via tastatur og 4-veis jog-dial. Eller du kan holde telefonen i en hånd og skrive på skjermen med den andre.

Dette gjør eksempelvis oppgaven med å skrive SMS til en lek. Jeg hørte en gang en kollega kritisere telefonen for manglende T9 (ordbok). Han mente det gjorde det tungvint å skrive SMS med en hånd. Men hvorfor i all verden skal vi ikke bruke begge hendene når vi skriver SMS? Det er tross alt ikke en aktivitet vi holder på med mens vi kjører bil eller henger etter en hånd i fjellveggen.

Skriveblokk

På siden av telefonen sitter en liten stylus (penn med plastspiss). Vi brukte litt tid på å venne oss til denne flate pennen men er etter hvert blitt så fortrolig med den at vi ikke lenger ser på verken pennen eller den originale festeanordningen som noe problem.

P800 har en skjerm som virker som skriveblokk. Når du skriver med blokkbokstaver på skjermen oversettes håndskriften til bokstaver i den applikasjonen som er åpen. Selv har jeg skrevet møtereferater rett på skjermen for siden å hente dem opp og redigere dem på hjemme-PC-en.

Enkelt oppsett

Den mest positive opplevelsen med p800 har vært knyttet til den særdeles gode e-postleseren. Denne er så enkel å sette opp at selv min 9 år gamle datter klarer det. Alle innstillinger kan tilpasses fra PC-en, eller de kan gjøres manuelt på telefonen. Når e-postleseren er opp (støtter IMAP, POP3 og MIME) trykker du enkelt og greit på «Get&send»-knappen. Straks etter tikker det inn en oversikt over hvem som sender hva, og du kan plukke fritt de meldingene du vil laste ned i sin helhet.

Vedlegg

Tidligere nettlesere av denne typen har hatt problemer med vedleggene. Det har ikke P800. Når meldingen er åpen har du tre sider med informasjon. På forsiden ligger meldingen, men nederst på siden kan du gå til en side med informasjon om avsenderen, eller til den siste siden der vedleggene er listet opp. P800 er utstyrt med en utrolig smart leser som lar deg åpne alle de vanligste dokumentformatene fra regneark til tekstfiler, presentasjoner og PDF-er.

Avtagbar klaff

Klafflokket på P800 kan plukkes av, men det gir en viss beskyttelse til skjermen, så jeg vil anbefale deg at du lar det sitte på. I åpnet tilstand er lokket på ingen måte i veien, verken når vi spiller de medfølgende spillene eller bruker telefonen som notisbok.

SIS-filer

Det er enkelt å installere tilleggsprogrammer på P800. Telefonen har Symbian OS, en videreutvikling av EPOC. Dette fungerer raskt og det er ikke uten grunn at flere av de største mobilprodusentene har valgt å satse på dette operativsystemet.

Som på tidligere EPOC-maskiner (Psion og Ericsson MC 218) legger du nye programmer till ved å starte såkalte SIS-filer. Resten går av seg selv.

PIM

Kalenderfunksjonene på P800 er også svært gode. Det eneste vi savner her er muligheten for å vise skjermbildet i breddeformat. Ellers takler kalenderen repeterte avtaler, den skiller private avtaler fra arbeidsavtaler ved synkronisering og vi finner flere alternative måter å vise kalender og avtaler på.

Digitalkamera

Fotoapparatet i P800 (300.000 punkter) lar oss knipse bilder med brukbar kvalitet. Igjen; dette er ikke noe digitalt fotoapparat som erstatter verken engangskameraet fra kjosken eller de aller rimeligste digitalkameraene. Det dreier seg snarer om et kamera som lar deg knipse bilder og sende dem via Ir, Bluetooth, MMS eller e-post på direkten.

P800 er også den eneste telefonen vi har sett med støtte for video i MMS.Å koble telefonen til vår bærbare PC med innbygget Bluetooth gikk greit. Å koble PC-en til nettet med P800 som modem likeså. Å synkronisere over Bluetooth sliter vi fortsatt med. Jeg vet ikke om det skyldes programvaren i telefonen eller i PC-en.

Mp3

Det medfølgende headsettet gir brukbar kvalitet når vi spiller av mp3-filer, men den eksterne minnebrikken (Sony Memorystick DUO) er bare på 16 MB, så her er det begrenset hvor mye musikk di kan ta med deg. Om Sony holder sine løfter vil vi om ikke lenge kunne skaffe 128 MB-kort til noen få hundrelapper, og det vil unektelig hjelpe.

Aldri så godt.

Men selv om P800 er tett på perfekt er det fortsatt forbedringspotensiale. Bildene vi tar med telefonen kan ikke vises tilpasset hele skjermens størrelse, men begrenses til et lite vindu. Telefonen kan spille av flere typer lydfiler som også kan brukes som ringetoner tilpasset hver enkelt kontakt. Men unntaket er mp3-filer, som bare kan avspilles i audio-spilleren.

Bærevesken som kommer med telefonen er også en vits. Dette er ikke noe annet enn en liten tøypose, og den har ikke så mye som antydning til beltefeste.

En liten bærestropp følger også med, og jeg må innrømme at jeg ikke umiddelbart fant noe sted å feste denne. Men så fikk jeg et lite tips om å ta av batteridekselet, løfte batteriet og prøve kroken som sitter i bunnen av telefonen…

I en klasse for seg

ITavisen tester også P800 på samme måte som vi tester våre øvrige mobiltelefoner, men vil foreløpig avvente med å plassere telefonen i resultatlisten. Årsaken er at denne telefonen stiller i en klasse for seg, og at vi for tiden arbeider med å implementere denne klassen i testen vår.

P800 selges for 6.500 kroner ink.mva. Foreløpig er det ikke nok telefoner i salg til å dekke etterspørselen, og telefonene som er solgt til nå mangler norsk programvare. Du kan imidlertid velge norsk tastatur i telefonens innstillinger.

Stikkord: Mobil