Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: DVD X Copy

Programvaren som lar deg kopiere DVD-filmer med et par kjappe klikk får kjørt seg på testbenken.

Filmbransjen og plateselskapene kan protestere så mye de vil, men det er per i dag lov å ta sikkerhetskopi av sine egne film- og musikk-plater. Økokrim tapte saken mot Jon Johansen fordi programmet han laget hadde lovlige bruksområder. Markedet flommer nærmest over av programmer som skal gjøre kopiering av DVD-plater mulig i forskjellige former, enten det skal være VCD, SVCD, DivX, eller en ren kopi av DVD-platen.

Det er ikke rent få som har fått en av sine DVD-er ødelagt av hakk og riper. Dette er ikke minst et problem for de som har små barn i huset som ikke er så flinke til å behandle slike plater med forsiktighet. Mange har ønsket seg muligheten til å ta kopi av sine DVD-filmer for å slippe å oppleve at DVD-en blir ubrukelig grunnet uforsiktige hender eller et uhell, enten fra seg selv eller andre.

DVD X Copy var det første kommersielle programmet som gav deg mulighet til å ta en kopi av DVD-filmer med dual-layer (to lag brennes på én side på en DVD-plate) ved hjelp av en DVD-brenner. Vi har nå tatt en nærmere titt på dette programmet som skal gjøre kopiering av DVD-plater til en lek. Vi vil ta dere med skritt for skritt gjennom dette programmet og fortelle om våre erfaringer.

I bruk

Vi har i denne testen benyttet Pioneer DVR-A05 som vi tidligere har testet her.

I oppstarten får man en advarsel om at programmet kun er ment for å lage sikkerhetskopi av egne DVD-plater til privat bruk. Dette klikker man seg elegant videre fra.

Brukergrensesnittet i programmet er meget enkelt og greit. Man setter inn en DVD-plate og programmet finner automatisk informasjon om den filmen. Hvert av lagene på DVD-en regnes som en egen disk, og etter kopieringen vil også det være korrekt.

Det man først og fremst må velge her er om man vil ta med seg alt ekstramateriale som eventuelt finnes på DVD-en eller om man velger å la det ligge. Velger man å ta vekk dette flytter man det over til «Omitted Features» og det vil ikke bli med på backupen.

Man må også velge en harddisk man har plass, typisk i overkant av 5 GB. Har du ikke det kan ikke programmet mellomlagre filmen og man kommer ikke videre.

Neste skritt vil være å trykke på «Copy Now»

Første forsøk på å brenne gikk for vår del i vasken. DVD X Copy er ikke i stand til å brenne alle DVD-plater på markedet, for hvis det ene laget overskrider 4500 MB er det ikke plass på platen som det skal brennes til. Waterworld er et eksempel på en slik DVD. Vi byttet dermed film, og Spy Game ble vår test DVD.

Det som skjer nå er bare selve kopieringsprosessen av filmen. Første skritt på veien er at programmet leser inn all informasjonen på disk/lag 1 og lagrer dette på harddisken. Dette går like fort som DVD-spilleren/brenneren og harddisken din klarer å rippe.

Neste skjerm man kommer til bærer preg av en feilmelding og man kan nesten skvette litt med en gang. Det den i praksis sier er at nå skal den begynne å brenne DVD nr 1, så da må man sette inn en skrivbar DVD-plate. Etter at man har satt inn en tom DVD-plate trykker man på «refresh» slik at programmet ser at en ny tom plate er tilstede Det røde lyset blir grønt, og neste skritt er å trykke på «Burn Now!»

Når man trykker på denne knappen begynner selve brenneprosessen på DVD nr 1. En full DVD med 2X tar ca 25 minutter å brenne.

En melding dukker til slutt (forhåpentligvis) opp med at brenningen ble gjennomført som den skulle. Neste skritt blir da å sette inn den originale DVD-en. Da begynner innlesing av DVD nr 2 og den samme prosedyren blir gjentatt. Ved endt brenning sitter du igjen med to plater som er en kopi av hvert lag av den originale DVD-en.

Vi puttet inn DVD nr 1 i spilleren igjen og startet vårt DVD-program:

Det kan ikke sies å være noe særlig suksess. Samme hvilket avspillingsprogram vi brukte så ville ikke denne platen spilles av. Plate nummer to fungerte derimot helt uten problemer og begynte rett inn i filmen.

Takler ikke DVD-RW

Programmet påstår at man kan bruke både skrivbare (DVD±R) og overskrivbare (DVD±RW) DVD-plater. DVD nr 1 ble skrevet på en DVD-RW-plate, og vi lurte på om det kanskje kunne være grunnen til at den ikke fungerte. Vi satte dermed igang prosessen med å kopiere den første platen igjen, med samme fremgangsmåte, men med en DVD-R-plate denne gangen. Og vips – suksess!

Ved oppstart av DVD nr 1 får man opp en skjerm hvor det står at dette er en backup av en DVD-plate og at man oppfordres til å respektere rettighetshaverene til produktet og ikke videredistribuere materialet.

Hvis man videre ønsker å lage en kopi av kopien man har laget får man opp følgende melding:

Programmet er laget slik at man ikke kan lage en backup av en backup, noe som kan anses mer som et forsøk på legitimisere programmet fra 321 Studios’ side, enn et faktisk forsøk på å lage en kopisperre. De kopierte DVD-platene vil nå være enkle å kopiere i f.eks Nero.

Hvis man skulle ødelegge den ene av de to platene man har kopiert, har man en funksjon i programmet som gjør at man kan kopiere kun DVD nr 2 . Noen egen funskjon for å kun brenne DVD nr 1 finnes ikke, men dette kan gjøres ved å avbryte backup-prosessen etter å ha kopiert DVD nr 1.

Konklusjon

DVD X Copy er uten tvil et meget praktisk program som gjør at man kan ta sikkerhetskopi av sine egne filmer på en svært enkel måte. Frem til nå har slik løsning vært uøkonomisk fordi prisen på DVD-plater har vært for høy. Nå som prisen per plate begynner å komme under 20 kr per stykk, er det å ta backup en økonomisk lønnsom operasjon i forhold til å kjøpe en ny DVD hvis originalen blir ødelagt.

På en annen side er det å ta en backup en heller tidkrevende operasjon, og hvis man skal ta backup av en større DVD-samling er det vel et spørsmål om det heller vil være fornuftig å kjøpe en ny DVD av de platene som faktisk blir ødelagt i steden for å bruke masse penger på å ta backup av alle platene.

Programmet er heller ikke helt feilfritt. Vi opplevde både problemer med overskrivbare plater og fikk bekreftet at alle DVD-filmer ikke lar seg kopiere fordi de er for store.

Dessuten er ikke herligheten gratis, og for prisen man må ut med på nettsidene til 321 Studios kan man kjøpe både tre og fire filmer.(Denne testen er utført av hardware.no.)

Stikkord: generell test, lydogbilde, programvare, testprodukt, windows