Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Siemens S55

Siemens lot det drøye lenge før de på nytt lanserte en mobiltelefon for den øverste delen av markedet. Men den som venter på noe godt venter ikke forgjeves!

Siemens har ikke hatt telefoner med verken fargeskjerm eller Bluetooth. Nå har de en modell som inneholder begge deler, samtidig som den fikser MMS, Java, polyfoniske ringetoner og synkronisering av kalender og kontakter mot Microsoft Outlook. Høyttalende er den også, så du kan føre en samtale med begge hendene fri.

Dermed er S55 funksjonsmessig på høyde med de aller mest avanserte telefonene på markedet, bare slått av rene PDA-telefoner som Nokia 9210 (som mangler GPRS og Bluetooth), Sony Ericsson P800 og HTC-s Qtech (Microsoft PocketPC).

Ingen PDA-telefon

Men det er ikke i denne klassen S55 konkurrerer. Mens PDA-telefonene først og fremst er alt-i-ett-produkter er S55 er rett og slett en liten og lekker mobiltelefon som fungerer som trådløs støttespiller for din PDA eller bærbare PC. Selv om den kan utføre en rekke oppgaver som e-post, kalendersynkronisering osv, så er det i samspill med andre enheter at denne telefonen virkelig viser sin styrke.

Stylet

For å si litt om telefondelen først. Her har Siemens valgt et design som ikke skiller telefonen særlig fra lavprismodellen C55. Siden Siemens sjefsdesigner Uli Skrypalle kommer fra bilbransjen kan vi si at om C55 er en standard Ford Fiesta, så er S55 en Ford Fiesta med forkrommede skjermbuer, sotet glass og lettmetallsfelger. Pent, men ikke det råest vi har sett.

Harde navigasjonstaster

Telefonen har fått ny fireveis navigasjonstast som brukes for å vippe rundt i menyene. Det fungerer helt greit. Samtidig har Siemens beholdt de to «soft»-tastene som skifter funksjon avhengig av hvor i menyen du befinner deg. Felles for disse knappene er at de er harde og har usedvanlig skarpe kanter. Har du ikke elefanthud på fingrene er de direkte ubehagelige å betjene.

Der øvrige tastene sitter tett, og * og #-tastene lider av plassmangel. Resten av tastene er greie å betjene, i alle fall med en normalt stor herrehånd (str. 9).

Enkel i bruk

Å finne frem i menyene er enkelt. Bruksanvisningen vil du neppe få bruk for, selv om den kan være grei å ha om du vil lete etter nye og spennende funksjoner på telefonen.

Batterikapasiteten er også et godt argument for å velge S55. Her er det kraft nok i lange baner, selv om både GPRS og Bluetooth trekker en del ekstra strøm. I vår test måles telefonen med optimale dekningsforhold (alle mobiltelefoner bruker mer strøm når forholdene er dårlige).

Ikke dekk antenna

Telefonens kompakte ytre kan til en viss grad gå ut over radiokvaliteten. Ikke bare fordi antennen er innbygget, men om du ikke er oppmerksom er det fort gjort å skjerme antennen med hånden. Du bør derfor unngå å holde telefonen helt inne i hånden når du snakker.

MMS og kamera

Siemens S55 er en MMS-telefon, det betyr at du kan sende og ta imot det nye meldingsformatet med bilder, tekst, musikk og tale. I Norge selges telefonen med kamera som standardutstyr. Kameraet er utsyrt med blitz, og tar faktisk ganske gode bilder. Du må like vel ikke la deg forlede til å tro at dette er et kamera du kan knipse ferieminner med.

Bildene egner seg ikke for utskrift, men passer godt til MMS (fra telefon til telefon) og fungerer OK som vedlegg til e-post.

Fargeskjerm

Skjermen er på 101x 80 punkter med 256 farger. Dette blir for lite om du vil se fotografier på telefonen, men gjør seg godt når du bruker WAP (1.2.1), spiller spill eller mottar grafikkfiler som tar hensyn til fargeoppløsningen.

Instillinger

Tilkobling til PC via Bluetooth bød ikke på problemer. Det er heller ikke vanskelig å konfigurere telefonen for MMS eller WAP over GPRS. Men er det første gang du skal gjøre denne operasjonen kan det være greit å bruke hjelpemidlene på den medfølgende CD-platen.

Lettvekter

Siemens insistere på at telefonen veier 85 gram. Det gjør den ikke. Vi har kontrollmålt, og den veier bare 80 gram. Det holder til toppscore i vår test, der grensen går nettopp ved 80 gram.

Stikkord: Mobil, testprodukt