Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Kazaa slår tilbake

Film- og musikkindustrien bryter konkurranselovgivningen, hevder Sharman, selskapet bak Kazaa. Nå går de til sak.

Bakgrunnen er at underholdningsindustrien ikke vil lisensiere bort retten til å distribuere materiale som er opphavsbeskyttet. I stedet har de lansert sine egne tjenester for distribusjon av film og musikk, uten å slippe til konkurrentene.

Sharman kan dømmes

En domstol har konkludert med at Sharman Networks, som står bak fildelingsprogrammet Kazaa, sammen med Grookster og Streamcast kan stilles for retten for å ha bidratt til den ulovlige spredningen av opphavsrettsbeskyttet materiale.

Får ikke lisenser

Sharman Networks hevder på sin side at de flere ganger har vært i samtaler med representanter for film og musikkindustrien i et forsøk på å få lisenser til å distribuere beskyttet materiale. Men RIAA (Record Industry Association of America) skal ha blandet seg inn og stukket kjepper i hjulene for Sharman Networks.

Forfordeling

RIAA synes hele påstanden bare er morsom. Like vel finnes det et grunnlag for påstandene fra Sharman. I fjor beordret dommeren Marilyn Hall Patel en undersøkelse av underholdningsindustriens behandling av konkurrentene Pressplay og Musicnet, og i følge undersøkelse er det tegn som tyder på at industrien opptrer i strid med konkurranselovgivningen.

Også det amerikanske justisdepartementet undersøker nå plateselskapenes forretningsmetoder.

Myker opp

I senere tid skal imidlertid musikkbransjen ha lettet litt på sin stivbente holdning, og gitt selskaper som Listen.com lisens til å distribuere store deler av plateselskapenes musikk-kataloger online, skriver Computer Sweeden.

Stikkord: fildeling, internett