Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Skriv ut nye lunger

Amerikanske forskere har funnet ut hvordan man kan bruke vanlig skriverteknologi til å produsere organer.

Lunger
Forskningen har foregått ved South Carolina’s Medical University og Clemson University. Forskerne har ganske enkelt vasket tomme blekkpatroner og fylt dem med celle løsning.

Ved å endre driverne til skriveren kan de så få blekkpatronene til å sprøyte ut celler i stedet for blekk. Cellene blir skrevet på et tynt lag av en spesiell gelé, som er flytende i temperaturer under 20 grader og størkner ved 32 grader.

Det tar omtrent to timer å skrive ut et fem centimeter tykt organ, som for eksempel en nyre.

3D print

I likhet med en liknende teknologi som skriver ut ledende materialer til elektronikkprodukter, skriver også organprinteren lagvis for å lage tredimensjonale objekter.

Når organet er ferdig skrevet, varmer man opp geléen til den størkner, river den av og vips har man et fiks ferdig organ, skriver BBC News.

Fremtidig

Selv om teknologien er bevist å fungere, er det langt igjen før den kan anvendes innen medisin eller hjemmekirurgi.

De konkrete problemene prosjektet står ovenfor nå er å gi organene blodtilførsel og et system av blodårer. Deretter må de få dem til å faktisk leve. Når de er kommet så langt er det meningen at teknologien skal brukes til medisinsk forskning.

Og mange år inn i fremtiden håper forskerne å kunne utvikle fullt funksjonelle organer til transplantasjon i mennesker og dyr. Og da, kan vi røyke, drikke og spise så mye fet mat vi bare vil.