Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Internett-kafé på verdens tak

Den nepalesiske sherpaen Tsering Gyaltsen har verken penger eller IT-bakgrunn. Men Internett-kafé på verdens høyeste fjelltopp vil han ha.

Mount Everest
Gyaltsen er barnebarnet til den legendariske sherpaen Tensing Nogay, som for 50 år siden ledet den britiske tindebestigeren Sir Edmund Hillary til topps på Mount Everest. De to var de første menneskene som noensinne hadde vært der.

Turistløype

Etter hvert har flere gjort det samme, og i dag kan man nærmest snakke om en turistidustri på og i nærheten av fjelltoppen i Nepal.

Det er derfor ikke unaturlig at de pengesterke klatrerne fra Europa, Japan og USA får et skikkelig tilbud til de bærbare PC-ene sine når de først har reist så langt.

Det mener i hvert fall Tsering Gylatsen, som har satt seg i hodet at også Verdens Tak skal ha forbindelse til Internett.

Vanskelige forhold

-I følge New York Times har sherpaen innledet et samarbeid med blant andre Cisco for å bygge en fungerende WLAN-stasjon på toppen. Det er imidlertid ikke helt problemfritt.

De geografiske forholdene er ekstreme, og siden WLAN bare har en rekkevidde på 30-40 meter må selve forbindelsen skje pr. satellitt. En satellitt-tallerken trenger fast grunn or å få feste, og må derfor stå på et område som ikke er dekket av tjukk is.

Fulle klatrere

Planleggingen har heller ikke vært uproblematisk. Den har blitt hindret av fulle fjellklatrere som har kuttet ledningene til Gyaltsens nåværende Internett-kafé på tettstedet Namche Bazar lenger ned i landet. Sherpaenenes kultur er også slik at de kan være borte i dagevis for å delta på familieseremonier. Og da får verken Cisco eller andre IT-selskaper som er involvert i planleggingen kontakt med sjefen.

Dyr fornøyelse

Det blir neppe du og jeg som vil slenge innom t Everest-kaféen når den står ferdig. Hver ekspedisjon må betale mellom 14 000 og 35 000 kroner for tilgang til nettet – avhengig av antall deltakere.

Gyaltsen mener imidlertid at dette bare er barnematen for denne typen fjellturister, som i gjennomsnitt må ut med 450 000 kroner pr. person om de vil til topps.

Stikkord: internett