Napster.no

Annonse


Napster.no dømt

Napster.noSelv om 24 år gamle Frank Allan Bruvik må betale 100.000 kroner i erstatning til den norske platebransjen, er ikke dommen spesielt avskrekkende for norske fildelere.

Bruvik drev i 2001 nettstedet Napster.no som inneholdt linker til sider hvor man kunne laste ned MP3-filer både på lovlig og ulovlig vis. En del av linkene var også direkte linker til filer.

-Seier for fildelerne

Erstatningssummen på 100.000 kroner er bare 15 % av det tallet saksøkerne opprinnelig hadde bedt om. Domstolen dømte heller ikke Bruvik til å betale saksomkostninger, noe som er vanlig i erstatningssaker.

I følge Bruviks advokat Magnus Stray Vyrje er dommen en seier for norske nettbrukere. Grunnen er at domstolen ikke har sagt at det er ulovlig å laste ned musikk som allerede er kopiert fra sitt originale medium og lagt ut for nedlastning. Dette sier de indirekte ved å behandle musikk som er ulovlig lastet ned på samme måte som lovlig nedlastet musikk.

Annonse


Den som bryter loven er altså den som tilbyr de kopierte filene. I dette tilfellet var det Bruvik og Napster.no som la dette til rette, selv om han ikke direkte har brutt loven ved å kopiere musikken selv.

Bruvik har et objektivt ansvar siden han måtte forstå at nettsiden hans var i en juridisk gråsone eller ulovlig, og det er den eneste grunnen til at han overhodet ble idømt noe erstatningsansvar.

Annonse