Hopp til navigasjon Hopp til innhold

ÆØÅ-forvirring

Verisign har åpnet for nasjonale tegnsett i URL-er. Men overgangen er ikke helt problemfri. Hva er det egentlig som virker?

ITavisen har mottatt en rekke henvendelser fra lesere som er i villrede om hva Verisigns nye navnepolitikk egentlig innebærer. Kan man bruke ÆØÅ på .no? Har alle nettlesere mulighet for å lese disse adressene? Kan man bruke nordiske tegn i e-postadresser?Her er noen av tilbakemeldingene vi har fått:Fra FastName support:
Dette er en gammel nyhet. Speednames og Verisign har vel hatt det lenge.

Proprietært

Og fra en avsender hos «forbrukerraadet»:
Det er alltid en bakside 😉
Foreløbig gjelder dette kun brukere av Win 98, ME, NT, 2000 og XP med IE5.0+ og dermed er en veldig properitær utvikling som ikke nødvendigvis bliren standard å regne med for alle.

Og nettopp dette er et problem flere har oppdadaget:
Fann ein liten feil i artikkelen din om IDN:

«Før du kan klikke deg inn på slike domener må du imidlertid installere en tilleggsfil på PC-en din. Denne laster du ned fra Verisign i løpet av noen sekunder. Skriver du inn adressen til et nettsted som for eksempel www.øl.com (Carlsberg) så vil du automatisk få tilbud om å installere språkmodulen.»

Det stemmer ikkje for dei som bruker andre OS enn Windows og/eller andre nettlesarar enn IE. Du burde kanskje endra formuleringa til å reflektera dette.

Med helsing
Y J Landro

Ikke «språkrådet.no»

Og en annen presisering:
.nu domener har eksistert lenge med æøå f.x http://www.åre.nu/ Dette virker uten noen som helst plug-in i f.eks Opera.
.com, .net adresser med æøå er svært nytt, men krever MSIE med en plug-in.
.no har ikke æøå meg bekjent. språkrådet.no går altså ikke.

UTF-8

David Oftedal skjønner ikke hvordan vi kan skrive at domener med æøå nå fungerer:
Hei!

Jeg ser du har skrevet en artikkel om internasjonale domenenavn.Det er interessant, men selv om DNSene støtter det, fungerer det slett ikke i de vanligste browserne ennå.

Domenet www.øl.com peker for eksempel ikke til Carlsberg, men til 198.41.1.35, som gir deg overskriften «Not Found»…

Selv om man bruker en browser som støtter UTF-8 er det svært få browsere som koder om selve location baren til UTF-8 når man skriver inn adresser. Selv linkene jeg klikket på www.nunames.nu sine egne eksempelsider fungerte ikke på mitt system, som bruker UTF-8 som default-encoding for all ikke-asiatisk tekst. Forstå det den som kan.

Så hvordan du kan skrive at dette systemet fungerer, vet jeg ikke.

Skeptisk

Også Einar Laurits Rossebø mener vi burde være mer kritiske til Verisigns navnepolitikk. Han viser blant annet til en artikkel i The Register:
Det er høyst diskutabelt om Versign sin løsning kommer til å bli permanent, ref artikkelen hosThe Register: http://212.100.234.54/content/6/28742.html

«[VeriSign] should not be allowed, through its monopoly on the .com and.net gTLDs, to destroy the coherence of the DNS for its own short-termprofit,» Hoffman wrote. «ICANN should demand that VGRS immediately stopgiving incorrect answers to any query in .com and .net, and shouldinstead follow the IETF standards.»

Ikke i e-postadresser

ITavisens mange høyst kompetente lesere har med andre ord både meninger og kunnskap om hvordan navnepolitikken håndheves. Vi nøyer oss med å konstatere at du fortsatt ikke kan ha nordiske tegn i e-postadresser, presiserer at det kun er Internett Explorer 5.0 og nyere som kan laste Verisigns plug-in for nasjonale tegn og at du ennå må vente på www.æøå.no.

Stikkord: internett