Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Utvikler mobil for døve

Israels største mobiloperatør Cellcom har sammen med SpeechView tatt patent på en programvare som gjør døve i stand til å se hva du sier – på mobiltelefonen.

leppelesing døve 1
Det er ikke så lett for døve å føre en samtale på mobiltelefonen. Riktig nok er mange døve og tunghørte flittige brukere av SMS, men å føre lengre samtaler via tekstmeldinger er både dyrt og tungvint. Men verken tegnspråk eller leppelesing er spesielt godt egnet for mobiltelefoni. I alle fall har det ikke vært det til nå.

Ansiktsbilde

Programvaren LipCcell installeres på en PC og kobles til mobiltelefonen ved hjelp av en kabel. Når en døv eller tunghørt bruker mottar en samtale oversetter programvaren motpartens stemme til et tredimensjonalt animert ansikt. Leppene på det animerte ansiktet beveger seg i sanntid og gjør det mulig for mottakeren å lese på leppene.

PC

Foreløpig er det bare mulig å bruke programvaren på en PC, men målet er å videreutvikle teknologien slik at programmet også kan kjøres på en PDA, eller en telefon med innbygget PDA-funksjonalitet.

Foreløpig bare på PC, men snart også på mobiltelefoner som P800?

Universalspråk

Ettersom programvaren gjenkjenner lyder og ikke ord, er det heller ikke begrensninger på hvilke språk den egner seg for. Sammen med programvaren følger en kabel til telefonen og et opplæringsprogram som hjelper deg å oversette leppebevegelsene til den tredimensjonale taleren.

Farge på nesen

Ved ren leppelesing vil en del ulike lyder kunne se like ut. Disse skilles i stedet ved hjelp av skiftende farger på talefigurens nesetipp. Dette skal øke nøyaktigheten på talegjenkjenningen fra 35 til 85 prosent, hevder en talsmann for SpeechView.

Settet selges for 125 dollar.

Stikkord: Mobil