Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: Trådløse tastatur og mus

Er du ute etter et nytt tastatur og kanskje en ny mus? Lyst til å friske opp litt på arbeidsbordet? Her settes fem ulike pakker på prøve.

Tastatur og greier
Noen bryr seg katta om hvilken farge og fasong tastaturet de bruker har. Slike personer sitter fornøyd og benytter et forhistorisk XT/AT tastatur med overgang fra 9-pins DIN-plugg til PS/2.

En gang i tiden var dette tastaturet lysende hvitt, men årenes løp har gjort sitt til at fargen nå minner mer om et falmet pergament fra begynelsen av forrige århundre. I så fall er det kanskje på tide med en aldri så liten oppgradering?

Andre er mer opptatt av design og tidsmessig korrekte produkter, det være seg møbler eller input-redskaper for PC-bruk. Disse personene bytter gjerne tastaturer og mus like ofte som andre bytter sokker. Vel, kanskje ikke så ofte.

Full pakke

En rekke produsenter tilbyr nå pakkeløsninger med trådløst tastatur og mus. Slike løsninger ble for alvor populære da Logitech lanserte sitt Cordless Desktop tilbake i 1999. Siden den gang har stadig flere modeller sett dagens lys, og nylig har også Microsoft kastet seg på denne «bølgen».

I denne testen har vi sett på to modeller fra Logitech, to modeller fra Microsoft samt en modell fra Labtec. Felles for disse pakkene er at de inneholder et trådløst tastatur, en trådløs mus samt en mottaker som koples til PC-en via USB og/eller PS/2. Den billigste av disse pakkene koster faktisk bare rett over 300 kroner, så det er fullt mulig å slippe kabler på pulten uten å blakke seg totalt.

Testene

Klikk på produktnavnene nedenfor for å lese de enkelte testene.

  1. Logitech Cordless Desktop Comfort (testvinner)

  2. Microsoft Wireless Optical Desktop Pro

  3. Microsoft Wireless Optical Desktop

  4. Logitech Cordless Desktop Navigator

  5. Labtec Wireless Desktop

Testmetodikk

Det er i denne testen lagt vekt på den generelle følelsen disse tastaturene og musene gir i bruk. Dette inkluderer kvalitet, skriveegenskaper, presisjon, design etc.

Av tidshensyn har vi ikke fått benyttet disse pakkene over lengre tid, men satte av en arbeidsdag til hver pakke. Dette skulle gi oss gode muligheter til å gjøre oss opp en brukbar oppfattning av produktene.

Det vil alltid være slik at den subjektive preferanse spiller inn på resultatet av slike tester. For peke- og tasteredskaper er en temmelig subjektiv sak enten man vil det eller ei. Noe liker f.eks. små og lette mus, mens andre vil ha de store og tunge.

Det kommer i stor grad an på hva man er vant med; noen liker mora, andre liker dattera. Likevel mener vi det er grunnlag for å uttale seg om slike produkter på en generell basis til nytte for andre. Spesielt gjelder dette aspekter som kvalitet, design og funksjonalitet. Men også egenskaper som skrivefølelse og ergonomi mener vi vi har grunnlag for å uttale oss om etter å ha testet ut såpass mange liknende produkter mer eller mindre samtidig.(Denne testen er utført av hardware.no.)
Stikkord: Maskinvare