Foto: Martin Sivertsen

Annonse


Frikjent på alle punkter!

Foto: Martin SivertsenDermed er det full seier for DVD-Jon i en sak som ikke bare er viktig for Norge, men for hele mediebransjen på verdensbasis. Ikke minst for Hollywood, som gjennom et norsk advokatfirma tok opp saken innledningsvis.

Ikke gjort noe lovstridig

Jon Johansen ble frikjent på samtlige punkter i tiltalen, og ble ikke ilagt saksomkostninger. Økokrim må levere tilbake to PCer og 8 CD-ROM-plater som de beslagla da de gikk til aksjon mot Jon Johansen og hans far Per Johansen i deres hjem utenfor Larvik, like over nyttår i 2000.

Oslo tingrett slo blant annet fast at:

  • Man har rettmessig tilgang til innholdet på DVD-plater man har kjøpt, og dermed også rett til å tilegne seg denne adgangen – selv om dette innebærer brudd på eventuelle beskyttelser, eller adgangen foregår på en måte som produsenten ikke har gitt sitt samtykke til.
  • Siden DeCSS er et program som kan sies å ha legale formål, er det ikke i strid med straffeloven å distribuere programmet. Johansen kan dermed heller ikke dømmes for medvirkning til at andre har skaffet seg uberettiget tilgang til DVD-filmer.

Hele dommen er å lese på domstol.no (Microsoft Word-format).

– Kjempefornøyd!

– Det gikk som jeg forventet, og jeg er kjempefornøyd, uttalte Jon Johansen til ITavisen.no etter at dommen falt.

Han mener dommen indikerer nå at hvem som helst nå står fritt til å utvikle og benytte det utstyret de vil for å spille DVD-filmer, og Johansen mener dette er et av de viktigste poengene å få med seg i denne saken.

– Nå kan du til og med utvikle DVD-spillere som hopper over reklamen, noe som DVD-produsenter ikke tillater hos de som i dag lager lisensierte spillere, sier en fornøyd DVD-Jon.

Knusende for Økokrim

For Økokrim er dommen et knusende nederlag.

Aktor Inger Marie Sunde, som har ført saken beinhardt, var ikke tilstede under dagens domsavsigelse på grunn av permisjon. Men politiadvokat Erik Moestue, som stilte i Sundes sted, sier en eventuell anke nå må vurderes nøye.

Økokrim har en ankefrist på to uker.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse