Annonse


På tide å gjøre noe med været

11. september 1992 ble Hawaii rammet av orkanen Iniki. Mer enn 10.000 hjem og bedrifter ble lagt i grus og mange mennesker ble skadet. Nå mener forskere at det skal være mulig å hindre lignende katastrofer i fremtiden.

Ting tar tid

Atmosfæreforsker Ross Hoffmann mener det nå finnes tilstrekkelig med kunnskap om atmosfæren og orkaner til at man endre orkaners mønster og temme de enorme kreftene som slippes løs i de tropiske stormene.

Men løsningen vil neppe være klar den første uka. Og ikke den neste heller. Faktisk er forskerne uenige om hvorvidt det vil ta 30, 40 eller 100 år før vi er i stand til å gjøre noe med orkanene.

Oversvømmelser

En ting er at værvarslene fortsatt er nokså omtrentlige. Men det viktigste spørsmålet er i følge Hoffmann om vi virkelig ønsker å gripe inn i naturen på denne måten. En hver endring i været vil tjene noen og være til ulempe for andre.

Muligheten for å endre været kan også brukes militært, slik USA demonstrerte under Vietnam-krigen. I «Operasjon Popeye» ble skyer sprøytet med kjemikalier i et forsøk på å skape regn og oversvømmelser langs Ho Chi Mihn-linjen.

Mange prosjekter

I USA foregår minst 12 ulike nasjonale prosjekter for kontrollert påvirkning av været. Texas har nasjonale prosjekter for å få det til å regne mer, mens Nord Dakota jobber for å stanse tordenvær. Flere av prosjektene har vist seg lovende i laboratoriene uten at de har hatt den samme effekten i feltforsøk.

Bedre teknologi

Men nyere og bedre datamaskiner gir også bedre værmodeller og flere muligheter. Det er derfor på tide å øke satsingen på værmodifisering, hevder den amerikanske professoren James Baker. Han har ledet det nasjonale forskningsrådets studier rund temaet værmanipulering og legger frem sine resultater i april, skriver csmonitor.com.

Det er mulig Kim Larsen har en enklere løsning. – Vi ber bare gudene om godt vær, sier han.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse