Linux Xbox

Annonse


Lindows-sjef bak Xbox-konkurranse

Linux XboxI fjor sommeren ble det satt ut en pengepremie på $200 000, nærmere 1,4 millioner kroner, til den eller de som klarte å få Microsofts Xbox spillkonsoll til å kjøre operativsystemet Linux.

Bare delvis løst

Den første halvdelen av prispengene går til de som klarer å få Linux til å kjøre på en modifisert Xbox-maskin. Dette har allerede blitt løst av flere uavhengige utviklere, som vil få pengene sine i januar.

Den andre delen av konkurransen har enda ikke blitt løst tilfredsstillende; nemlig å få Xbox til å akseptere Linux uten å være avhengig av modchips eller andre maskinvare-modifikasjoner på konsollen.

(Ivrige og pengetørste programmerere kan finne mer informasjon på xbox-linux.sourceforge.net.)

Den inntil nå hemmelige donoren bak premiepengene har denne uken avslørt seg som Michael Robertson, adm. direktør i Microsofts bitre konkurrent Lindows.com.

– Farlig å stenge systemet

Robertson sier det ikke ligger forretningsstrategiske årsaker til grunn for prosjektet, men at han bare ønsker at folk skal kunne få kjøre den progamvaren de ønsker på den maskinvaren de vil. Han reagerer spesielt på at Microsoft forsøker å holde Xbox lukket, siden maskinen er bygget rundt en Intel-prosessor.

– Microsoft forsøker å trekke den åpne Intel-arkitekturen inn i en lukket verden, og her kan Xbox sette en farlig presedens, sier Robertson i et intervju med CNet News.

Uvenner

Lindows er et Linux-basert operativsystem, som konkurrerer direkte med Microsofts eget Windows-system. De to selskapene krangler for tiden i amerikanske rettsaler blant annet om retten til å bruke Windows-navnet.

Robertson er tidligere kjent som grunnleggeren av det enorme musikknettstedet MP3.com.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse