DVD-saken

Annonse


DVD-saken til høyesterett i USA

DVD-sakenDette melder nyhetsbyrået Associated Press.

Studenten, Matthew Pavlovich, står tiltalt for å ha lagt ut norske Jon Johansens anti-krypteringsprogram DeCSS på sitt nettsted. Opprinnelig ble saken reist av filmindustrien lokalt i California, selv om Pavlovich har bostedsadresse i Texas og studerte ved et universitet i Indiana da han var webmaster for det aktuelle nettstedet..

Mange andre lignende saker er reist rundt om i USA siden 1999, da Jon Johansen og DeCSS først ble kjent. Men US Supreme Court i Washington D.C. anser akkurat denne saken som så prinsipielt viktig at de vil løfte den opp på grunnlovsnivå.

Den hellige ytringsfriheten

Det handler nemlig om ytringsfrihet – et prinsipp som i mange viktige saker har vist seg å overkjøre hensynet båe til opphavsrett, bluferdighet, moral og personlig ære og integritet. Når det behandler dette prinsippet, kan amerikansk høyesterett sett med norske øyne opptre nærmest fundamentalistisk, med juridisk tunnelsyn.

Spørsmålet blir derfor om de anser at Pavlovich sin sak faller inn under grunnlovens første tillegg – First Amendment. Om det blir utfallet, kan det bli svært vanskelig for filmindustrien å reise lignende saker i framtida.

Norge kan bli versting

En eventuell dom mot Jon Johansen i en norsk rett vil også se underlig ut internasjonalt. Da vil mange – i hvert fall amerikanere – komme til å tro at ytringsfriheten står svakere i Norge enn i USA.

Ytringsfrihetsprinsippet har så langt ikke vært et element i saken mot DVD-Jon, og tiltalen gjelder ikke publiseringen av DeCSS spesielt. Siste rettsmøte i Oslo Byrett var 16 desember, og dom faller en gang på nyåret.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse