EFN-logo

Annonse


Advarer mot Palladium

EFN-logoPalladium er kodenavnet for en rekke funksjoner som både i kommende versjoner av Windows og i diverse framtidige maskinvarekomponenter. Hensikten er å integrere den automatiske oppdateringsfunksjonen i Windows med hardware-siden, for til en hver tid å ha et mest mulig oppdatert, sikkert og integrert system.

Kryptering og overvåking

Ved å bruke Palladium godkjenner du at Microsoft, Intel og andre leverandører registrerer og oppbevarer informasjon om din maskin og ditt bruksmønster, slik at endringer kan gjøres automatisk.

Teknikken bygger på TCPA (Trusted Computing Platform Alliance), en sammenslutning av flere selskaper med Intel i spissen.

Systemet skal i tillegg kunne sikre autentifisering både av brukeren av datamaskinen, all data som sendes inn og ut, hvor og hvem data kommer fra, og sørge for full kryptering i alle ledd – inkludert tastatur og skjerm.

Slutt på piratvare?

Et resultat av dette kan blant annet være at det blir umulig å kjøre ikke-lisensisert programvare, MP3-filer, DivX-filmer og annet som diverse bransjer ikke liker. Man kan dessuten tenke seg at all kommunikasjon til og fra PC-en til offentlige funskjonærer, politikere etc. blir kryptert, slik at f.eks. journalister ikke får tilgang til dem.

EFN synes ikke dette er uproblematisk, sett ut fra et borgerrettighetsperspektiv.

– Mister kontrollen

Gjennom Microsofts Palladium og Intels TCPA-initiativ står vi nå overfor en situasjon der brukerne/kundene vil miste enhver kontroll over «sine» maskiner og data. Maskinene, programvaren og dataene som inngår i eller legges inn under TCPA vil kontrolleres helt og holdent av store monopol-foretak, og alt brukeren foretar seg på maskinen vil logges og overvåkes og kreve godkjenning av Microsoft. Det er en ufattelig kontrollvilje og makt-arroganse som ligger under og kommer til uttrykk gjennom Palladium og TCPA, heter det i pressemeldingen fra EFN.

EFN har også lagt ut en FAQ om Palladium.

Og HER finner du Microsofts hvitbok om emnet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse